Gală de Balet la Oradea

Gală de Balet la Oradea

Gală de Balet la Oradea

Zece balerini de excepţie, majoritatea prim-balerini la Operele din Viena, Budapesta şi Bucureşti, au prezentat vineri seară, pe scena Teatrului de stat din Oradea, o Gală de balet, sub directa îndrumare a coregrafului şi regizorului de operă Renato Zanella.

Cunoscut pentru momentele de balet din cadrul concertului de Anul Nou de la Viena, Renato Zanella a semnat el însuşi coregrafia a patru momente din spectacol, dintre care unul în premieră în România.

Publicul a răsplătit cu aplauze prelungite şi ovaţii performanţele artistice ale balerinilor, antrenaţi într-o călătorie coregrafică de la baletul clasic la cel contemporan, într-un spectacol în două părţi, cu 12 momente coregrafice din Lacul lebedelor, Romeo şi Julieta, Bolero, Farruca, Tango, Flammes de Paris, Alles Walzer.

Şi-au dat concursul: Liudmila Konovalova – prim-balerină la Staatsoper Viena, Karina Sarkissova şi Balázsi Gergő Ármin – prim-balerini la Opera de stat Budapesta, Maria Kousouni, prim-balerină la Opera Naţională a Greciei, şi dansatori de la Opera Naţională Bucureşti: prim-balerinii Cristina Dijmaru, Bogdan Cănilă şi Ovidiu Matei Iancu, alături de Marco Corcella şi Ross McCaw.

Prim-balerinul vienez Denis Chereviychko a suferit joi o criză acută de apendicită, care l-a obligat să se întoarcă la Viena, unde în dimineaţa zilei de vineri a fost, cu bine, operat. Mulţumită prim-balerinului Valentin Stoica, de la Opera Naţională Bucureşti, programul conceput de Renato Zanella nu a fost schimbat.

Gala de balet a oferit în premieră şi o creaţie proprie a coregrafului Renato Zanella, Bolero de Ravel, prezentată pentru prima dată în România, în interpretarea prim-balerinei Maria Kousouni, împreună cu Marco Corcella şi Ross McCaw.

‘Balet la Oradea vine destul de rar. Iubitori de balet sunt foarte mulţi, dovadă sala plină şi ar mai fi fost cerere. Este un spectacol deosebit, cu invitaţi de mare valoare. Regizorul acestui spectacol, Renato Zanella, este o somitate în domeniu. Au repetat şi ieri şi astăzi. Sunt nişte superprofesionişti. Este un gen aparte de balet, balet contemporan, care nu a fost prea prezent la Oradea. Sperăm să mai avem asemenea spectacole excepţionale’, a declarat Victoria Balint, director artistic al teatrului orădean, citată de Agerpres.

Teatrul Regina Maria găzduieşte pe scena mare, vineri, sâmbătă şi duminică, trei evenimente dintre cele cinci ale festivalului (gala de balet, colocviul ‘privilegii’ şi gala de operetă).

‘Îi mulţumim domnului Alexandru Badea că ne consideră, în continuare, partenerii acestui eveniment important pentru oraş şi, de ce nu, pentru România. Eu sper că în următorii ani acest festival va deveni unul cu rezonanţă, fiind, aşa cum îi place lui Alexandru să spună, un eveniment al întâlnirilor dintre oameni valoroşi din ţară şi străinătate. Tenorul nostru orădean este un organizator extraordinar, care reuşeşte să aducă la Oradea spuma oamenilor de cultură, artişti de marcă’, a mai spus Victoria Balint.

‘Nici nu ştiu cum să le mulţumesc acestor minunaţi artişti pentru prezenţa lor în festival. Spun asta pentru că efortul pe care l-au depus este imens. Vă dau un singur exemplu: prim-balerina Liudmila Konovalova aseară era pe scena Operei din Viena, iar în seara aceasta este cu noi, urmând ca la sfârşitul spectacolului să urce în maşina care o va duce la Viena pentru repetiţia de mâine dimineaţă’, a spus tenorul Alexandru Badea, directorul artistic al festivalului.

Festivalul internaţional ‘European Music Open’, ediţia a doua, are loc la Oradea în perioada 7-11 iunie.

A început cu vernisajul în premieră naţională a colecţiei de artă concretă Ingo Glass şi urmat a doua zi de concertul Messa da Requiem, de Verdi, cu participarea extraordinară a unor solişti de la Operele de stat din Viena şi Budapesta, în Catedrala romano-catolică, dirijor Marius Burkert de la Opera din Graz.

Sâmbătă, sala Teatrului va găzdui colocviul ‘… şi despre privilegii’, la care vor participa Ioana Pârvulescu, Călin Andrei Mihăilescu, Horia Roman Patapievici şi Andrei Vieru.

European Music Open se va încheia duminică, printr-o Gală de Operetă, cu participarea extraordinară a soliştilor Volksoper Viena, între care, în premieră naţională, Robert Meyer, directorul general al Volksoper, şi soprana Alexandra Reinprecht.

e-Cultura.info / Autor Eugenia Paşca


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.