fbpx

Gala extraordinară Eugen Doga la Opera Naţionala Iaşi

Opera Națională Română Iași vă invită la Gala extraordinară – Eugen Doga. Pentru prima dată la Iași vor fi interpretate creațiile marelui compozitor Doga,  în Piața Palatului, de la ora 20.30.

Interpretează soliștii, orchestra, corul și corul de copii Juniorii Operei, sub bagheta dirijorului Traian Ichim (Opera Brașov), dar și invitați din Chișinău. Eugen Doga – solist pian și muzicuță, Vasile Iovu – nai (Chișinău), Mariana Bulicanu – soprană (Chișinău), Formația „Akord”: IGOR SÂRBU, IGOR STRIBIȚSCHI (Chișinău), Vasile Rusu – acordeon (Chișinău), Radu Cotoman – solist vioară Opera Iași, Năstasă Ștefana Gabriela și Halapciuc Bianca Maria (Colegiul de Arte „Octav Băncilă” Iași), Mădălina Pancu – pian Opera Iași

Soliști Opera Iași: Lăcrămioara Maria Hrubaru Roată, Ana Maria Donose, Cristina Grigoraș, Simona Titieanu, Alexandru Aghenie,Daniel Mateianu

Domeniul care îi aduce notorietatea internațională maestrului Doga este arta componistică. Debutează oficial în calitate de compozitor în anul 1963 cu un cvartet de coarde. Este autor al unor lucrări valoroase în genul muzicii de film și de scenă, dar și al mai multor compoziții originale printre care: “Curcubeul alb”; “Primăvara omenirii”; “Vocea omenească”; poeme simfonice, printre care:“Inima veacului” și “Slăvim Moldova”. A compus piese instrumentale de cameră, romanțe, poemul simfonic “Mama”, ciclul pentru orchestra de estradă “Ritmuri citadine”, ciclul coral “Marș gigant”, 4 cvartete de coarde, cântece de estradă (“Codrii mei frumoși”, “Cîntec despre orașul meu”, “Cred în ochii tăi”, “Florile dragostei”, “Iubește, iubește”, “Am visat ploaia” etc.), cîntece pentru copii (“Imn soarelui”, “Fie soare întruna”, “Moș Crăciun” ș.a.).

Eugen Doga excelează și în domeniul muzicii de film devenind unul dintre cei mai renumiți compozitori din spațiul sovietic și post-sovietic. Este semnificativă contribuția lui Doga la dezvoltarea filmului de animație realizînd coloana sonoră a peliculelor “Capra cu trei iezi”, “Maria Mirabela” , serialul “Guguță” ș.a. A semnat muzica pentru spectacolele: “Radu Ștefan, întîiul și ultimul”; “Pe un picior de plai”; “Ce frumoasă este viața”; “Păsările tinereții noastre”; “Sfînta sfintelor”; baletele “Luceafărul” și “Venancia” ș.a.

Compozitorul Doga a fost prieten și coleg cu poetul Grigore Vieru, alături de care a creat cele mai frumoase lucrări.

“Am învățat de la marele Enescu să caut muzica pretutindeni, în folclor, în natură, fără prejudecățile snobilor. Degeaba rîvnești să atingi înălțimile, să experimentezi o modernitate rece, chinuită, dacă nu ai scris nici o piesă miniaturală, ca un diamant mai valoros decît orice taluz zgomotos de zgură. Am descoperit că oamenii n-au uitat să viseze la muzica muzicală, să se bucure, să se vindece prin ea.” (Eugen Doga)

Accesul la acest spectacol este gratuit și va fi transmis live si la Cernăuți.

Gala extraordinară – Eugen Doga este organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și face parte din Festivalul Internațional al Educației, FIE, ediția a II-a, ce se desfășoară în perioada 20-29 iunie 2014, la Iași.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.