Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România 2014

Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România 2014

Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România 2014

Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România 2014

După o lungă și neplăcută pauză, iată că se reia manifestarea Premiile Uniunii Artiștilor Plastici. Fenomen important pentru breaslă a luminat opera multor creatori. Pauza de 8 ani, o adevărată ruptură în tradiție, a scos din competiție prin lungimea ei nefiresc de lungă, o seamă de artiști cu siguranță valoroși prin creația lor.

Astăzi, prin urmare, se încearcă o lipitură pe care o sperăm acum definitivă. Căci, niciun eveniment organizat între timp de U.A.P., fie el Salon ori Bienală, n-a reușit să aibe un același rol fundamental ca cel jucat de Premiile U.A.P.

În acest an, juriul prestigios -alcătuit din nume importante ale criticii și istoriei de artă, avându-l ca președinte pe Prof. Univ. Dr. Adrian-Silvan Ionescu- conferă certitudinea mult dorită unui astfel de demers de recompensare a celor mai buni dintre cei mai buni; premiile U.A.P. trebuie să reprezinte rezultatul unei scanări temeinice a evenimentelor expoziționale pe durata unui an de zile.

Anul 2014 asupra căruia ne uităm retrospectiv îl scoate în evidență pentru Marele Premiu pe artistul Henry Mavrodin. Născut în anul 1937, Henry Mavrodin este un artist discret, ale cărui lucrări le vedem arareori prin expozițiile breslei. Semnalez aici, deci, importanța expoziției artiștilor premiați care a fost organizată la Sala Dalles a Muzeului Național de Artă Contemporană și care poate fi văzută vreme de o lună. În acest spațiu generos, picturile și obiectele semnate Henry Mavrodin își găsesc un plăcut și firesc loc.

CITEȘTE ȘI  Peisaje franceze în arta românească modernă

Premiul de Excelență i-a fost conferit sculptorului Aurel Vlad. Pe lângă alte premii primite de creator în timp, în 1990 artistului i se decernase Premiul pentru Sculptură al U.A.P. În spațiul expozițional descoperim cu plăcere lucrarea “Cascada gesturilor” executată în bronz în anul 2010.

Cei doi artiști care au primit Premiul Juriului, Miklos Onucsan și Tudor Zbârnea ne îndreaptă atenția în mod diferit, unul către o instalație realizată în pământ argilos -lucrare în care jocul și metafora călăuzesc privitorul oferindu-i libertate în interpretare- celălalt către pictura a cărei factură expresivă își revendică o temeinică legătură cu tradiția.

e-Cultura.info/ Autor. Roxana Păsculescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus