fbpx

                                                                             pictogramae

Gaudeamus – De ce cumpărăm o anumită carte

carti

Anul trecut am făcut la tîrg  un sondaj printre cititori vrînd să aflu după ce criterii își cumpără cărțile.

Cele 100 de persoane cu care am stat de vorbă n-ar fi un eșantion reprezentativ pentru un sondaj de opinie, dar m-au ajutat să-mi fac o idee.

M-am dus pe la standurilor mai multor edituri, cu o întrebare: „Care sînt criteriile după care cumpărați o carte?”, la care am adăugat, de la caz la caz, întrebări suplimentare.  Primul răspuns, în diverse variante: ”De ce vă interesează?” l-am primit de la cititori de toate vîrstele, deși din partea tinerilor nu mă așteptam la o asemenea curiozitate suspicioasă.

Au fost și persoane care n-au vrut să-mi răspundă sau unele care mi-au spus că despre această chestiune ar trebui să discutăm pe larg, dar pe care nu le-am pus la numărătoare. Ca fapt divers, 15 n-au vrut să-mi spună nimic și 4 mi-au spus că asta e problemă care trebuie discutată pe larg.

N-am făcut acest sondaj printre cititorii care participau la lansări de carte, ci numai printre cei care cumpărau cărți în afara lansărilor și nu i-am pus la socoteală pe cei 26 de respondenți care cumpărau cărți pentru a le face cadou prietenilor sau rudelor.

La editurile mari, unde publică celebrități sau cel puțin autori cunoscuți, 55 de cititori mi-au răspuns că-și cumpără cărțile după numele autorului, nu neapărat după titlu. La întrebarea „Dar dacă acest scriitor și-ar publica la o editură necunoscută volumul pe care vreți să-l cumpărați?”, 16 persoane mi-au spus că s-ar mai gîndi; 10, că ar consulta și recomandările de pe spatele cărții, iar ceilalți mi-au zis oricum ar cumpăra cartea, deși ar fi curioși să afle de ce autorul ei a schimbat editura la care s-a consacrat.

La editurile mici și mijlocii răspunsurile au fost mai variate: 25 – fiindcă au auzit de carte de la prieteni; 14 – din mass media și 6 din încrederea față de editură. (Dintre acești  45 de cititori, 18 au cumpărat cartea atrași și de numele autorului, 12 – după titlu și mai ales după genul cărții, iar ceilalți „de curiozitate”.)  

Dintre cele peste 100.000 de persoane care au vizitat anul trecut tîrgul Gaudeamus, la Romexpo, cele o sută care mi-au răspuns vă pot ajuta să vă faceți o idee  personală și eventual să vă gîndiți la motivele pentru care cumpărați o carte. 

e-Cultura.info/ Autor: Cristian Teodorescu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer