fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Geoparcul Dinozaurilor a fost reconfirmat ca sit internaţional de UNESCO

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului (GDTH) a fost reconfirmat ca sit internaţional UNESCO pentru următorii patru ani, precum şi ca membru al reţelelor Globală şi Europeană a Geoparcurilor Internaţionale UNESCO, el fiind administrat de Universitatea din Bucureşti.

Recunoaşterea oficială a GDTH vine în urma procesului de revalidare desfăşurat în vara anului trecut, fiecare geoparc membru al Reţelei Internaţionale a Geoparcurilor UNESCO fiind evaluat o dată la patru ani pentru a se verifica dacă respectă cerinţele impuse de acest statut.

“Această reconfirmare oficială a statutului UNESCO ne onorează. Este dovedit astfel faptul că eforturile Universităţii din Bucureşti, de implicare activă şi inovativă în Ţara Haţegului, au rezultate reale, apreciate la nivel internaţional şi ele merită continuate. Totodată, România îşi păstrează astfel reprezentarea la nivel global în elita ţărilor implicate real în protejarea patrimoniului geologic, natural şi cultural, de importanţă pentru întreaga omenire”, a apreciat directorul GDTH, Alexandru Andrăşanu, într-un comunicatde presă.

În acest sens, doi evaluatori acreditaţi de prestigioasa organizaţie internaţională au venit în Geoparc pentru a vedea, la faţa locului, dacă şi cum sunt îndeplinite condiţiile de păstrare a statutului UNESCO.

Timp de patru zile, Klaus George din Germania şi Jianping Zhang din China au mers la principalele puncte de interpretare şi pe trasee de vizitare ale Geoparcului. De asemenea, au avut întâlniri cu reprezentanţi ai Universităţii din Bucureşti, cu autorităţi locale şi judeţene, cu partenerii Geoparcului, dar şi cu membri ai comunităţilor locale.

După vizita în Geoparcul din România, ei au întocmit un raport validat pozitiv de UNESCO, dar şi recomandări care să ajute geoparcul să se menţină în elita mondială şi pe viitor.

CITEȘTE ȘI  Procedura de includere în Patrimoniul UNESCO a Roşiei Montane reluată

În urma acestei reconfirmări, GDTH rămâne unicul geoparc din România recunoscut UNESCO prin Programul Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri.

Totodată, GDTH este singurul geoparc din lume administrat, printr-un program dedicat, de o instituţie de învăţământ superior, în acest caz Universitatea din Bucureşti.

Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice – Hatzegopteryx, din grupul pterosaurilor.

Judeţul Hunedoara rămâne singurul din ţară care are pe teritoriul său trei entităţi parte ale programelor UNESCO şi două persoane care deţin titlul de Tezaur Uman Viu. Astfel, pe lângă Geoparc, mai au recunoaştere UNESCO Parcul Naţional Retezat – Rezervaţie a Biosferei şi Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei. Taragotistul Pera Bulz şi profesorul Mircea Lac sunt cei doi deţinători ai titlului de Tezaur Uman Viu.

În urmă cu un an, administratorii entităţilor UNESCO din România au semnat un protocol de colaborare în vederea promovării comune a valorilor naturale şi culturale pe care le reprezintă.

e-Cultura.info / Autor: Sorin Blada.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest