George Călin, director general interimar al ONB

George Călin

George Călin

George Călin a fost repus în funcția de director general interimar al ONB, iar coregraful Johan Kobborg și Alina Cojocaru au fost reintegrați la Opera Națională, a anunțat miercuri ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

George Călin a fost numit director general interimar al ONB după ce, la jumătatea anului trecut, directorul Operei Naționale București, Răzvan Ioan Dincă, a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals în declarații și conflict de interese.

Ulterior, George Călin a fost înlocuit cu Tiberiu Soare, după un raport al Curții de Conturi ce prezenta nereguli în actele instituției de cultură bucureștene.

Un conflict de amploare a izbucnit după ce Tiberiu Soare a fost numit director general interimar al ONB, pe 4 aprilie. O zi mai târziu, coordonatorul baletului ONB, Johan Kobborg, a anunțat că va demisiona, după ce funcția sa, de director al Baletului Operei, a fost scoasă de pe site-ul instituției. În replică, Soare a spus că respectiva funcție nu exista în organigramă. Ulterior, Tiberiu Soare a fost numit director adjunct, iar postul său de director general interimar a fost preluat de Vlad Conta.

Plecarea lui Kobborg a fost întâmpinată cu manifestații de susținere din partea balerinilor ONB, dar și cu proteste din partea unor angajați ai Operei, care au spus că există discrepanțe mari între salariile angajaților autohtoni și ale colaboratorilor străini.

Deşi Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu trebuia să se întâlnească, miercuri, la sediul Operei cu angajaţii instituţiei pentru a prezenta soluţia agreată la care s-a ajuns în urma discuţiilor recente pentru a pune capăt disensiunilor la nivelul instituţiei de stat, acesta nu a mai venit la evenimentul anunţat.

„Având în vedere evoluţia situaţiei de la Opera Naţională Bucureşti, care a scos la iveală o serie de dezechilibre grave şi de disfuncţionalităţi structurale, doresc să anunţ cu fermitate că Ministerul Culturii va rămâne alături de Operă în perioada următoare ca partener privilegiat. Măsurile şi analiza situaţiei de la Opera Naţională Bucureşti vor servi şi altor instituţii de spectacol din ţara noastră.

Am decis o soluţie în două etape:

a. un interimat de 3 luni la Opera Naţională Bucureşti – sub conducerea dlui George Călin cu parteneriatul Ministerului Culturii, reintegrarea dlui Johan Kobborg şi a dnei Alina Cojocaru în Opera Naţională Bucureşti, medierea cu ajutorul ministerului şi începerea reformei în vederea celei de-a doua etape.

b. un nou manager de talie internaţională pentru Opera Naţională.” a transmis Ministrul Culturii.

Un protest al angajaţilor de la Operă, ai celor de la Opereta „Ion Dacian” precum şi ai celor de la corpul de balet al ONB a avut loc, miercuri după amiază, în Sala Mare de la Opera Naţională Bucureşti.

Printre participanţi s-au regăsit dirijorii Vlad Conta, dirijorul Tiberiu Soare şi soprana Irina Iordăchescu. Nemulţumirile acestora sunt legate de faptul că George Călin a fost repus în funcţie la ONB, în urma deciziei luate, miercuri, de ministrul Vlad Alexandrescu.

Mai mult, protestatarii au anunţat că îl aşteaptă pe ministrul Vlad Alexandrescu să sosească la Operă pentru a purta discuţii cu ei, exprimând că vor boicota desfăşurarea spectacolului „Falstaff”, programat pentru ora 19:00 în Sala Mare a ONB dacă Ministrul Culturii nu se prezintă la întâlnire.

Ministrul Vlad Alexandrescu le-a mulţumit pentru activitatea lor fostului director interimar Vlad Conta şi fostului director adjunct Toberiu Soare, care s-au aflat pentru o scurtă perioadă la vârful conducerii ONB, insitând pe ideea că o echipă a Ministerului Culturii „va acompania managementul Operei pentru următoarele 3 luni şi va verifica toată situaţia contractelor şi problemele de personal din instituţie”:

„Decizia luată în urma negocierilor este una pragmatică. Este nevoie de o perioadă de tranziţie care să poată pregăti Opera Naţională pentru o funcţionare deschisă. Vreau să ofer garanţii Alinei Cojocaru şi lui Johan Kobborg că munca lor poate să continue. De asemenea, lui Vlad Conta şi lui Tiberiu Soare le mulţumesc pentru munca depusă şi contez pe sprijinul lor în continuare. O echipă de la minister va acompania managementul Operei pentru următoarele 3 luni şi va verifica toată situaţia contractelor şi problemele de personal din instituţie.
Ministerul îşi rezervă dreptul de a stabili cum anume se va angaja o nouă direcţie generală pentru perioada de după cele trei luni de interimat. Ministerul va veni în sprijinul artiştilor de la Operă şi va încerca să găsească soluţii pentru deficienţele structurale şi pentru lipsurile semnalate.”,
a scris Vlad Alexandrescu, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.