Gestualism și figurativ în creația artistei Marinela Măntescu

Tablouri din expoziție

Lucrări din expoziție

Expresie și culoare, actuala expoziție de pictură a Marinelei Măntescu de la Galeria Orizont surprinde într-un număr restrâns de pânze, de dimensiuni monumentale însă, esența operei artistei.
                   
Rigoarea construcției compoziționale este contrabalansată de gestica expansivă a pictoriței. Tușele largi, adeseori se învrăjbesc negând parcă figurativul pe care vor să-l reprezinte; alteori se împletesc cu seriozitate și acuratețe dând cu temeinicie naștere unor forme elegante, ușor recognoscibile.

Pe simeză, într-o curgere firească avem câteva pânze mai vechi ale artistei acompaniate de lucrări de dată recentă. Temele, fie că sunt peisaje marine, secvențe de grădini, fie nuduri ori scene de interior sunt evident pretexte de armonii cromatice.

Cronicarul de artă Victoria Anghelescu observa în urmă cu exact doi ani, pe când Marinela Măntescu deschidea o personală la Galeria Artelor a Cercului Militar Național, că:

„În culori calde sau în rafinate armonii de albastruri, de griuri ce îşi dispută spaţiul cu albul, peisajele şi naturile statice, preponderente în selecţie, păstrează o aură de mister fie prin formele ce se topesc în atmosferă, în cazul primelor, fie prin insolita alăturare de obiecte în celelalte”.

Același cotidian este surprins și astăzi, cu plăcere, de Marinela Măntescu. Pe palierul gamelor cromatice notăm totuși, de la o perioadă la alta, mici modificări.În picturile mai vechi, raporturile tonale sunt caracterizate de o mai subliniată sobrietate. În picturile realizate anul trecut însă, remarcăm în zona cromaticii, deplasarea accentului pe un contrast mai frapant.

Totodată și în zona gesticii picturale s-au produs modificări. În realizările mai noi ale artistei descoperim -raportându-ne la gestualismul degajat energic de picturile perioadei anterioare- o mai echilibrată așezare a tușelor, în favoarea arhitecturii compoziționale.

Tușele, mai reduse acum ca dimensiuni vorbesc mai apăsat despre conservarea figurativului. Universul actual al artistei a devenit mai lizibil. Înainte, actul supradimensionării motivelor picturale, dublat de frenezia gestuală făcea mai vaporoasă compoziția, mai greu de deslușit și deci, mai încărcată de mister. În prezent, gestualismul artistei, poate doar în aparență mai cumințit se supune mai clar, figurativului.

Expoziția Marinelei Măntescu -Expresie și culoare deschisă la Galeria Orizont până pe 24 februarie 2016 poate fi citită ca o manifestare de cotitură în opera artistei. Ne va fi însă mai limpede turnura, urmărind viitoarele evenimente personale ale pictoriței.

e-Cultura.info/ Autor. dr. Roxana Păsculescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.