fbpx

                                                               pictogramae

Gheorghe Petraşcu

Gheorghe Petraşcu

Gheorghe Petraşcu

Născut pe 20 noiebrie 1872 la Tecuci, pictor și academician român, fondator al unui curent artistic, caracterizat printr-un colorit grav, concentrat și prin forța de evocare a obiectelor și priveliștelor, prinse în mediul lor imediat.

S-a născut  într-o familie cu tradiții culturale. Părinții săi erau mici proprietari din ținutul Fălciu, Costache Petrovici-Rusciucliu și soția acestuia Elena, născută Bița. Frate cu diplomatul, scriitorul și criticul literar și de artă Nicolae Petraşcu, Gheorghe Petrașcu arată de tânăr înclinații artistice, făcând primele studii la Universitatea Naţională d.e Arte Bucureşti La recomandarea lui Nicolae Grigorescu, primește o bursă pentru a se perfecționa în străinătate. După un scurt timp petrecut la Munchen, pleacă la Paris, unde se înscrie la Academia Julian și lucrează în atelierul lui Bouguereau (1899-1902).

De la prima sa expoziție personală la Ateneul Românb (1900), este remarcat de scriitorii Barbu Delavrancea și Aexandru Vlahuţă, care îi cumpără câte o lucrare.

Cu o pasiune nestăvilită, pictează peisaje, atât în țară (Sinaia, Târgu-Ocna, Campulung-Muşcel), cât și în Franţa (Vitre, Saint-Malo ), Spania (Podul San Martin din Toledo) și mai ales în Italia (Veneţia, Chiogia, Napoli). În peisajele sale, lumina nu șterge contururile ca la impresionişti, dimpotrivă, arhitecturile rectilinii se impun printr-o impresie de soliditate. Din acest punct de vedere, peisajele venețiene demonstrează cel mai bine anticonformismul lui Petrașcu. Artistul rezistă interpretărilor tradiționale, în care peisajul orașului pe lagună nu era decât un pretext pentru a analiza interferența vibrațiilor luminoase, în eternă schimbare pe apă, pe zidurile colorate și în aerul pur.

Portretele – în special cele pictate în perioada 1923-1927 – produc o impresie de austeritate majestuoasă.Autoportretul din “Muzeul Zambaccian” pare a descinde din Renaşterea italiană, de o gravitate solemnă dar și cu o notă de sensualitate.

Gheorghe Petrașcu a avut numeroase expoziții personale, între 1903 și 1923 la Ateneul Român, apoi la “Căminul Artei” (1926-1930), culminând cu cele două retrospective de la “Sala Dalles” din anii 1936 și 1940. A participat la Bienala de la Veneţia (1924-1938 și 1940); primește “Marele Premiu” al “Expoziției Internaționale” din Barcelona(1929) și al celei din Paris (1937). Moare pe data de 1 mai1949 la Bucureşti.

În 1972, la aniversarea a 100 de ani de la nașterea artistului, Galeria Națională din Bucureştia organizat o expoziție retrospectivă cu o selecție a operelor sale din principalele muzee și colecții dinRomânia, relevând autenticitatea stilistică a unui pictor român de certă valoare europeană.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest