Gigi Căciuleanu: „Dansul e cel mai frumos drum între două puncte“

Gigi Căciuleanu: „Dansul e cel mai frumos drum între două puncte“

Coregraful Gigi Căciuleanu

Coregraful Gigi Căciuleanu

La Institutul Cultural Român, a avut loc o conferinţă de presă în care a fost prezentată colaborarea, pe parcursul anului 2016, dintre Institut şi coregraful Gigi Căciuleanu, pentru promovarea europeană a spectacolelor sale.

Şi fu ieri conferinţă de presă. Pardon, nu aşa se-ncepe un text. Azi e aniversarea zilei de naştere a lui Gigi Căciuleanu. Nu vă spun câţi ani împlineşte fiindcă mi-amintesc cum ieri, la conferinţa de presă de la ICR, i-a şoptit „Şşşşt!“ lui Ion Caramitru, atunci când marele actora-nceput o frază aşa: „În anii 60, când Gigi şi cu mine eram tineri… “. Aşa că nu e treaba mea câţi ani faci, maître, treaba mea e să-ţi spun: la mulţi ani bucuraţi şi bucurând!

„Sunt primul care a dansat pe stradă. În Aix-en-Provence, în anii 70. Apoi, în România, am dansat într-un muzeu, lângă statuile lui Paciurea.“ De fapt, Gigi Căciuleanu e un poet dansator, pentru că dansul e un poem în picioare, nu-i aşa? Sau, cum el însuşi a spus: „Dansul e cel mai frumos drum între două puncte.“

Pe 27 mai, Gigi şi colegii lui de spectacol joacă „Un minut de dans sau Uf!“ la TeatroParioli din Roma, iar pe 29 mai, acelaşi spectacol, la Teatro Goldoni din Veneţia, cu sprijinul Institutului Cultural Român, o colaborare care durează de câţiva ani şi care se va vădi şi-n toamna asta prin faptul că arta lui Gigi Căciuleanu va ajunge la Londra, Sandler’s Wells, la Bruxelles, Bozar, şi la Paris, Pompidou.

CITEȘTE ȘI  Proiectul "Pân' la cer" cu Adrian Naidin & Jazz Band

Anul acesta se împlinesc şi 100 de ani de la naşterea dadaismului şi 120 de la cea a lui Tristan Tzara. „L’Om Dada“ se numeştespectacolulpe care Gigi Căciuleanu Romania Dance Company şiFundaţia Art Production l-auproduspentruaceastăaniversareîncolaborare cu Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ Bucureşti. Ion Caramitru a vorbitdespreuriaşul artist Gigi Căciuleanu, despredansşidespreexpresivitateaabsolută a tăcerii.

Dacă stau să mă gândesc bine, şi de ce să nu stau?, n-a fost mai deloc o conferinţă de presă după canoane, ci o dezbatere, un dialog între creatorii şi iubitorii teatrului coregrafic, cu un Gigi Căciuleanu molipsitor de efervescent.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus