fbpx

                                                                             pictogramae

Gigi Căciuleanu: “Sibiul adună tot felul de energii, de pretudindeni”

Coregraful Gigi Căciuleanu

Coregraful Gigi Căciuleanu

Gigi Caciuleanu, omul mișcării, omul dansului, omul expresiei corporale. Coregraf, balerin și profesor de talie internațională, cucerește publicul din prima secundă. La Sibiu a demonstrat anul trecut, cu spectacolul Mozart Steps având pe aceeași scena dansul și teatrul. A preschimbat actorii în dansActori.

Intr-un interviu acordat revistei  Capital Cultural acesta a declarat “Colaborarea cu actorii  din Sibiu a început cu un an în urmă, și a fost ca și cum aș fi început ceva de la zero absolut.Am avut în fața mea niște oameni foarte doritori, dar eu m-am speriat puțin, la început, pentru că a  trebuit să reinventez un alfabet, dar mi-a prins foarte bine, am învățat foarte multe lucruri.”

Reporter: Cum vedeți Sibiul cultural?

Gigi Căciuleanu: Sibiul este un oraș care, pe cât de mic pare față de San Paolo sau față de Paris, pe atât de mare e din punct de vedere cultural. Adună tot felul de energii, de pretudindeni, iar treaba asta ține și de personalitatea lui Chiriac care este foarte „gravitațional”. Este ca un fel de planetă care adună niște „luni” în jurul său. Sibiul pentru mine este teatru. De fiecare dată cănd am fost, am dansat. Prima oară am dansat cu compania din Constanța, atunci l-am văzut pe Purcărete.

Reporter: Cum vă raportați la public, atunci când realizați un spectacol?

Gigi Căciuleanu: Eu, personal sunt un public foarte bun. Îmi place să mă duc, să deschid ochii, să mă duc la un spectacol nu numai ca să îmi placă sau nu, ci să înțeleg ce au vrut să spună acei oameni. Așa procedez și când lucrez, nu mă gândesc pentru public, mă gândesc pentru mine. Dacă mie nu îmi place, mai bine mă împușc. În spectacolele pe care le concep descoper lucruri noi, și cred că și publicul face la fel, el fiind o entitate mai inteligentă decât mine. Atitudinea mea este că mă adresez unui public, unei entități foarte informate. Orice aș face, ceea ce este în fața mea mă depășește, atunci încerc să fac un număr de trapezist cu acest public. Mă arunc în gol și încerc să fiu prins în momentul potrivit, așa cum se prind partenerii de trapez.

Reporter: În timpul premierei, sunteți atent la reacția publicului, se schimbă ceva?

Gigi Căciuleanu: Pe mine încărcătura mă interesează foarte mult încărcarea de energii, nu de energie, ci de energii mi se pare interesantă, dacă mă uit în sală și oamenii stau cu corpul în față, mă captează, dacă stau înfundați în scaun, pe spate, ca la dentist, mi se pare că am ratat și că nu e ceea ce trebuie.

Reporter: La Mozart Steps ați venit și ați discutat cu publicul, ați răspuns la întrebări, faceți așa la fiecare premieră?

Gigi Căciuleanu: E un exercițiu care mă costă foarte mult, mai ales la premieră. Nu poți să știi cum e piesa, până nu a trecut de focul primei bătălii cu publicul. Mi se pare foarte onest să mă expun eu în rândul I, pentru că, în fond eu am comis spectacolul. E ca într-o căsătorie, pentru bine și pentru rău, eu fiind responsabil, e interesant să primesc reacțiile publicului înprimul rând.

 Reporter: Când decideți că un spectacol este bun, din scaunul spectatorului?

Gigi Căciuleanu: Eu nu am chestia cu spectacolul e bun, orice spectacol e bun, după părerea mea, pentru că este un act de amor. Dacă un artist se jupoaie de viu pe scenă, nu îmi permit să gândesc de bun sau rău, ci în sensul dacă eu am fost capabil să înțeleg, să dezleg anumite enigme care mi se propun. Eu i-aș fi dat premiul Nobel lui Agatha Christie pentru că spune foarte multe lucruri sub masca unei false ușurințe. Eu gândesc că toată lumea are un cadavru în frigider și că toată lumea are ceva de ascuns, iar artiștii ceea ce au de ascuns, scot la iveală.

 Reporter: Ce pregătiți în viitor pentru sibieni?

Gigi Căciuleanu: Nu o să dezvălui chiar tot. Este un proiect maivechi pe care am vrut să-l fac în locul lui Mozart Steps și sper să-l fac în2015. E un spectacol pe care l-am conceput mai demult și pe care finalmente nu l-am făcut, pentru că necunoscând oamenii nu m-am încumetat. Sper să mă încumet de data aceasta. Cred că s-a copt ideea. S-a copt pentru Sibiu.

e-Cultura.info/ Autor. Oana Ciucă

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer