fbpx

                                                                             pictogramae

Hegedüs Csilla a depus jurământul în funcţia de ministru al Culturii

Depunera juramântului pentru funcţia de Ministru al Culturii

Depunera juramântului pentru funcţia de Ministru al Culturii

Hegedüs Csilla a depus, luni seară, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Culturii şi viceprim-ministru, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni, n cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni.

”Îi felicit pe cei doi miniştri şi, cu scuzele de rigoare, felicitări în mod deosebit pentru nominalizarea de la Ministerul de Externe. Este un moment în care e nevoie de stabilitate şi seriozitate, mai ales că funcţia prezidenţială este într-un moment de tranziţie”, a spus  preşedintele Traian Băsescu relatează Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în 18 noiembrie, decretul prin care se numeşte în funcţia de membru al Guvernului Hegedüs Csilla, ministru al Culturii şi viceprim-ministru.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, anunţase anterior că Csilla Hegedus, secretar de stat în Ministerul Culturii, este propunerea Uniunii pentru conducerea ministerului.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, pe  8 august, că a respins propunerea ca Rozalia Biro, propusă de UDMR, să ocupe portofoliul Culturii. “În ceea ce priveşte propunerea legată de doamna Rozalia Biro pentru Ministerul Culturii, am respins propunerea primului ministru, cu menţiunea că e o propunere necorespunzătoare funcţiei”, a spus preşedintele Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă.

Anterior, Kelemen Hunor a ocupat funcţia de ministru al Culturii, începând din luna martie până în septembrie, când a demisionat.

Csilla Hegedus este secretar general adjunct al Departamentului pentru cultură din cadrul UDMR, secretar general adjunct şi vicepreşedinte al Organizaţiei de Femei a Uniunii.

Potrivit CV-ului secretarului de stat, publicat pe site-ul Uniunii, aceasta a urmat, între 2006 şi 2009, cursurile Universităţii din Pecs, Ungaria, Facultatea de Dezvoltare a Resurselor Umane, Pecs, fiind licenţiată în andragogie. De asemenea, aceasta este licenţiată în economie, urmând, între 1992 şi 1997, cursurile Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Ştiinţe Economice, cu studiile efectuate la Universitatea Dimitrie Cantemir din Cluj-Napoca.

Csilla Hegedus a ocupat funcţia de consilier personal al ministrului Culturii în perioada 2010 – 2012, iar, între 1997 şi 2014, aceasta a fost director executiv al Fundaţiei Transilvania Trust.

De asemenea, aceasta a fost membru al juriului internaţional al Uniunii Europene (DG EAC) şi Europa Nostra privind patrimoniul cultural, consultant de specialitate în probleme de management al patrimoniului cultural al principesei Margareta a României, profesor asociat al cursului postuniversitar de specializare în reabilitarea patrimoniului construit din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu specializarea managementul patrimoniului construit, profesor asociat al cursului postuniversitar al Arhitectural Association, Marea Britanie, cu specializarea managementul programelor de finanţare pentru patrimoniul cultural.

În 2008, Csilla Hegedus a participat pe listele UDMR pentru funcţia de consilier judeţean Cluj, iar, în perioada 2008 – 2009, a fost vicepreşedinte economic UDMR Cluj.

Aceasta este autoare şi coautoare a mai multor articole şi lucrări ştiinţifice legate de restaurarea şi managementul patrimoniului construit.

Potrivit sursei citate, Csilla Hegedus este un “utilizator experimentat” al limbii române, atât scrisă, cât şi vorbită, la fel ca şi limba engleză. În ceea ce priveşte limba germană, Csilla este “un utilizator elementar”.

Potrivit declaraţiei de avere, Csilla Hegedus are două terenuri, unul de 1.300 de metri în comuna Gârbău din judeţul Cluj şi unul de 170 de metri în Cluj-Napoca. De asemenea, are o locuinţă în Cluj-Napoca, de 89 de metri pătraţi, şi una în comuna Gârbău, de 157 de metri pătraţi.

Totodată, Csilla Hegedus are trei conturi bancare, în valoare de 28.345 de lei, 3.785 de euro, respectiv 16.337 de lei. Tot potrivit declaraţiei de avere, aceasta a vândut în ultimele 12 luni o casă şi un teren, din satul Pata, pentru suma de 60.000 de euro.

Csilla Hegedus are 30% părţi sociale la firma S.C. Pro Utilitas S.R.L, valoarea totală a părţilor sociale fiind de 66 de lei. De asemenea, aceasta este membru în Consiliul Director al Fundaţiei Transilvania Trust, parte neretribuită, şi membru în Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Român.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii este şi membru ICOMOS România, Europa Nostra, secretar general adjunct al UDMR şi vicepreşedinte al organizaţiei de femei a Uniunii.

Fundaţia Transilvania Trust, al cărei director a fost între 1997 şi 2014, a beneficiat de contracte în valoare de 200.000 de euro de la Education, Audiovisual and Culture Executive Agency, un contract încheiat pe 27 noiembrie 2013, de o predecontare de 75.000 de euro de la EEA Grants, un alt contract de 5.000 de lei de la Primăria şi Consiliul Local Cluj în 2014, 6.000 de lei şi 4.000 de lei de la Consiliul Judeţean Cluj, 14.600 de lei de la Uniunea Arhitecţilor din România, 30.000 de euro de la Fondul Cultural Naţional din Ungaria, 600.000 de forinţi de la Fondul Bethlen Gabor din Ungaria.

Potrivit declaraţiei de avere publicate pe Ministerul Culturii, în ultimul an fiscal, Hegedus Csilla a primit suma de 36.105 lei ca director executiv al Fundaţiei Transilvania Trust şi 57.807 lei ca secretar general adjunct al UDMR Bucureşti. De asemenea, Csilla Hegedus a primit suma de 8.520 de lei ca expert al Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi 4.306 euro ca expert al Comisiei Europene.

Potrivit declaraţiei de interese publicate pe Ministerul Culturii, Szabo Balint Gyorgy, rudă de gradul 1 cu Csilla Hegedus (este tatăl acesteia), care deţine firma SC Utilitas CCPDRPC SRL, are peste 10 contracte cu diverse entităţi, printre care cu Institutul Naţional al Patrimoniului, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca şi cu municipalitatea Bistriţa.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer