fbpx

Herta Müller transformă în tablouri poemele sale colaj

Herta Mulle

Herta Mulle

Cuvintele pe care Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, le-a decupat din reviste, ziare, broșuri și cataloage au devenit poeme-colaj, au ajuns în cărți iar acum se transformă în tablouri, relatează EFE.

‘Este doar un alt mod de a scrie’, a declarat Herta Müller presei, prezentând joi tablourile — mici cărți poștale pline de cuvinte decupate sau fotografii la scară mare ale originalelor — la galeria Lumas din Berlin.

Ani de-a rândul a strâns aceste cuvinte, păstrându-le în cutii și compunând apoi mici poeme.

Cea care a scris ‘Ținuturile joase’ și ‘Omul este un mare fazan pe lume’ considera că recurgerea la rimă era ceva ‘plictisitor și convențional’ și că accentuându-se finalul fiecărei fraze se pierdea sensul ei. A cunoscut însă poezia lui Inge Müller și ‘minunea’ care se ascundea în poeme simple.

În România, Herta Müller vorbea în rime după-amiezi întregi cu prietenii săi, transpunând în versuri discursurile lui Nicolae Ceaușescu pe care presa oficială le publica zilnic.

Astăzi, în colajele sale nu există roșul, culoare prezentă pe steaguri, covoare și simboluri în România comunistă, însă există mult galben, culoare care prietenului său Oskar Pastior îi amintea de vagoanele cu care fusese deportat în 1945 la un lagăr de muncă din fosta Uniune Sovietică.

Galeria Lumas expune 20 dintre poemele sale colaj, unele nepublicate până acum.

e-Cultura.info/autor: Pepa Sița

Acum că ai citit dă un like

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.