fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Ileana Stana Ionescu

Ileana Stana Ionescu

Ileana Stana Ionescu

Nascută la data de 14 septembrie 1936 în localitatea Brad judeţul Hunedoara este de origine ilatiana dupa mamă. A copilărit la Turnu Severin, iar după terminarea liceului, teoretic, s-a mutat la Reşiţa unde locuia unchiul său, pentru a-și căuta de lucru. I-ar fi plăcut să devină ziarist, a dat examen la facultate, dar din cauză că avea rude în străinătate nu i-a fost admis dosarul.

Prin intermediul unchiului, mare iubitor de teatru, a ajuns să cunoască actori de la Teatrul din Reșița iar șansa să fie de partea sa. A debutat ca actriță în anul 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în “Școala femeilor” de Moliere.În anul 1959 se transferă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.

Din anul 1965 desfășoară o prestigioasă activitate teatrală la Teatrul Național din București, precum și la televiziune. Din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului Național din București.

 Ileana Stana Ionescu s-a remarcat prin roluri ca Ana Petrovna în ”Mașinăria Cehov”, Chiriachița și Lena în ”Titanic Vals”, Fraulein și Zoia în ”Gaițele”. A avut roluri importante în filmele ”Păcală”, ”Tufă de Veneția”, ”Dumbrava minunată”, ”Șantaj”, ”Secretul lui Bachus”. A jucat și în seriale precum ”Fetele marinarului” și ”Las Fierbinți”.

De-a lungul carierei artistice a primit numeroase premii și distincții: Premiul Teatrului Național pentru activitatea artistică (1976), Premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică (1985), Premiul de excelență al Galei UNITER, Trofeul ”Dionysos” pentru rolul din ”O batistă în Dunăre”, regia Ion Cojar (1998), Placheta de aur UARF pentru merite deosebite în dezvoltarea artei și culturii cinematografice (2001).

În septembrie 2011 a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului, din Capitală. Ileana Stana Ionescu și Andrei Ionescu au un fiu, Andrei Manuel, medic, și un nepot, Alexandru Luca.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest