fbpx

Imnuri bisericești în cinstea vizitei apostolice a Papei Francisc în România – AUDIO

Imnuri bisericești în cinstea vizitei apostolice a Papei Francisc în România

Imnuri bisericești în cinstea vizitei apostolice a Papei Francisc în România

Patru imnuri oficiale bisericești vor însoți călătoria apostolică a papei Francisc în România, din zilele 31 mai – 2 iunie 2019, sub genericul ”Să mergem împreună!”. La București, Șumuleu Ciuc, Iași și Blaj, Biserica catolică locală îl întâmpină pe Succesorul lui Petru cu un imn compus special pentru acest așteptat eveniment.

Călătoria papei Francisc în România, din zilele 31 mai – 2 iunie 2019, a încurajat, s-ar putea spune, creativitatea Bisericii catolice locale care se pregătește să-l întâmpine pe Succesorul lui Petru cu patru imnuri oficiale bisericești. S-a realizat astfel un sugestiv mozaic de compoziții muzicale în care unitatea catolică se declină de o manieră originală în raport cu diversitatea rituală, culturală și lingvistică a comunităților catolice din București, Șumuleu Ciuc, Iași și Blaj.

Sursa. Vatican news

În toate compozițiile răsună ecoul îndemnului ”Să mergem împreună!”, care constituie motto-ul celei de-a 30-a călătorii apostolice internaționale a papei Francisc.

Imnul de la Bucureşti

Imnul “Să mergem împreună toţi!”, dedicat vizitei papei Francisc la Bucureşti, al cărui refren va răsuna pe străzile capitalei în după-amiaza zilei de 31 mai, când papa Francisc se va îndrepta spre catedrala Sfântul Iosif pentru a prezida Sfânta Liturghie, a fost compus de preotul romano-catolic Ieronim Ambăruşi.

Imnul “exprimă bucuria românilor de a-l primi împreună în mijlocul lor pe papa Francisc şi este interpretat de 17 solişti şi de peste 50 de corişti din diverse parohii catolice bucureştene, conduşi de dirijoarea Erica Dămoc. Înregistrările au avut loc în studioul audio al Centrului diecezan pentru Comunicații Sociale, „Angelus Communicationis” al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (ARCB) în regia muzicală a lui Liviu Elekes. Producția a fost asigurată de Signis România pentru ARCB. Regia și montajul sunt semnate de Roxana Elekes; imagine: Dragoș Lăpădatu, Valentin Elekes; producător: Adriana Răcășan.

Imnul de la Șumuleu Ciuc

Motto-ul călătoriei apostolice în România, ”Să mergem împreună!”, este prezent și în imnul compus de tinerii din arhidieceza romano-catolică de Alba pentru vizita papei Francisc la sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc. Pentru moment, pe site-ul dedicat vizitei, pontifex.ro, textul imnului a fost lansat în ungurește și italiană. Potrivit agendei călătoriei, papa Francisc celebrează Sf. Liturghie la sanctuarul marian din Șumuleu Ciuc sâmbătă, 1 iunie a.c., la ora 11.30, după care va vizita Casa ”Jakab Antal”, după numele curajosului episcop de Alba Iulia care a îndurat 13 ani de temniță comunistă. Alături de îndemnul călătoriei apostolice, textul preia convingerea teologică a mijlocirii Fecioarei Maria pe drumul către întâlnirea cu Isus: ”Să mergem împreună cu Isus, Domnul”, se spune în textul imnului, El e ”Veșnicie pentru noi, Speranța infinită, Bucuria noastră ești Tu. Îți mulțumim mereu, căci victoria ta asupra morții ne-a făcut liberi”.

Imnul de la Iași

Îndemnul ”Să mergem împreună!” este și titlul imnului compus în dieceza romano-catolică de Iași, realizat în întregime în limba română.

Compoziția muzicală este semnată de pr. Marcel Balint, OFMConv, care a îngrijit armonizarea pentru cor mixt și orchestrația pentru instrumente și orgă, în timp ce textul refrenului și al celor cinci strofe aparține pr. Cristian Diac. Pentru ca la întâlnirea cu papa din 1 iunie a.c. să cânte toți credincioșii prezenți, refrenul imnului a fost învățat în toate parohiile diecezei pe parcursul lunii mai. Pe 1 iunie imnul va fi interpretat de șase coruri catolice din Iași, Bacău și Roman, iar o repetiție generală este programată pe 25 mai în noua catedrală catolică din Iași. ”Să mergem împreună privind la cer mereu, Credința ne e calea spre Bunul Dumnezeu”, se spune în refrenul imnului de la Iași, care receptează și sensibilitatea devoțiunii către Sfânta Fecioară Maria. ”Strigăm cu-nsufleţire la vrednicul îndemn” – se cântă la ultima strofă – ”Oriunde ne duc paşii, oricât va fi de greu, Având-o pe Maria, să facem tot ce-i demn! Să mergem împreună, cu noi e Dumnezeu!”.

Imnul de la Blaj

Imnul a fost compus de Anamaria Carmen Opreanu şi este interpretat de Corala Catolica; solistă: soprana Mihaela Buhaiciuc.

“Acum aștept cu mare emoție să aud cântecul pe Câmpia Libertății din Blaj, cântat de corul “Catolica” condus de Prof. Mihai Gorbonov, în prezența Sfântului Părinte Papa Francisc! Niciodată nu m-am gândit că voi fi atât de onorată! Eu nu am vrut decât să îmi cinstesc martirii”, a declarat autoarea imnului, Anamaria Carmen Opreanu.

e-Cultura.info / vatican news.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.