fbpx

                                                                             pictogramae

Începe la Timișoara festivalul Internaţional Aplec

Cel mai mare festival catalan de folclor din afara Spaniei, Aplec Internacional, începe vineri, la Timișoara, sute de artiști fiind prezenți la actuala ediție cu o paletă foarte variată de evenimente ce atrage un numeros public.

“Toate evenimentele acestui festival sunt foarte interesante și pentru cetățeni, și pentru organizatori. Alegerea Timișoarei drept gazdă înseamnă o recunoaștere a Timișoarei ca și centru turistic important în România și în Estul Europei, pentru că în mod foarte rar am avut astfel de evenimente”, a declarat viceprimarul Dan Diaconu, înaintea deschiderii festivalului.

El a spus că prin astfel de festivaluri se dezvoltă relații de prietenie și cooperare, susținând în acest fel și candidatura Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Jose Miguel Vinals, consul onorific al Regatului Spaniei la Timișoara, a subliniat că în țara sa au fost scrise sute de articole despre acest eveniment.

“Timișoara a fost aleasă pentru calitățile pe care le are. Timișoara este o mică Europă în Europa. Este, după mine, punctul cel mai potrivit pentru un festival care dorește să ducă în străinătate cultura, folclorul catalan. Vizibilitatea Timișoarei în Spania, în Catalonia, este mult mai mare. Niciodată nu s-a vorbit atât de mult despre Timișoara, despre România, ca acum, și într-un mod mai pozitiv. Au fost sute de articole scrise. Vin și jurnaliști, vin oameni politici, oameni de un nivel foarte înalt”, a afirmat Jose Miguel Vinals.

Peste 500 de artiști catalani vor participa, alături de grupuri din România, la spectaculoasele evenimente din cadrul Festivalului Aplec Internacional, care vor cuprinde parade cu giganți, jocuri cu foc, turnuri umane și multe alte repere ale tradiției catalane.

Festivalul Aplec Internacional va începe vineri, la ora 10,00, în Parcul Rozelor, cu hore catalane — Sardanas, urmând să continue cu expozițiile de construcții umane ale grupurilor Falcons de Barcelona și Falcons de Piera, care vor avea loc pe platoul din fața Stadionului “Dan Păltinișanu”, precum și în Parcul Botanic, de la ora 17,00.

Tot vineri, vor avea loc dansuri cu bastoane și se va asculta muzică tradițională catalană, de la ora 15,00, în incinta Iulius Mall, urmând ca pe străzile Mărășești și Alba Iulia să aibă loc apoi un spectacol itinerant, de la ora 18,00.

Prima zi se va încheia cu spectacolul “El cel i el Mar a Catalunya” (Cerul și marea în Catalonia), care va începe de la ora 19,00 în Piața Victoriei.

Sâmbătă, de la ora 11,00, în Piața Victoriei va avea loc pregătirea elementelor imaginare (expunerea elementelor de recuzită, giganți, capete uriașe etc.), precum și ateliere de cultură populară catalană — cursuri de dans Sardana (horă catalană), cursuri de Falcons (construcții umane, scrabel multicultural, poze cu capetele gigant).

Prezența giganților în cadrul sărbătorilor catalane este documentată începând cu secolul XIV-lea și s-a păstrat vie până astăzi, amintesc organizatorii. Inițial, giganții erau reprezentări biblice în cadrul paradelor de Rusalii. Cu timpul, caracterul lor religios s-a schimbat, dar se regăsesc și astăzi în toate sărbătorile populare catalane.

Ziua de sâmbătă va continua cu parada catalană Cercavila, unde se vor prezenta toate grupurile participante la festival, printre acestea numărându-se și Ansamblul Timișul și Peregrinii. Parada va avea loc de la ora 17,30, în Piața Victoriei.

Cea de-a doua zi de festival se va încheia cu spectacolul “La Terra i el Foc a Catalunya” (Pământul și focul în Catalonia), care va începe de la ora 19,00 în Piața Victoriei.

Duminică, de la ora 11,00, în centrul orașului vor avea loc din nou ateliere de cultură populară catalană — cursuri de dans Sardana și cursuri de Falcons, precum și pregătirea elementelor imaginare — expunerea elementelor de recuzită.

De la ora 18,00, la Grădina de Vară a Filarmonicii Banatul va avea loc un concert de muzică din Catalonia, urmând ca de la ora 20,00, în același loc să se desfășoare o paradă a tuturor grupurilor muzicale participante.

Festivalul catalan se va încheia cu spectacolul “Follia Dels Elements” (Nebunia elementelor), care va începe de la ora 20,45 în Piața Victoriei și la care vor fi prezente toate grupurile participante.

Manifestarea este organizată de Adifolk (Asociația catalană pentru difuzarea folclorului) Barcelona, împreună cu Consulatul Onorific al Spaniei la Timișoara, Asociația Via Rumania Cultura și Primăria Timișoara.

Festivalul se află la cea de-a XXVII-a ediție, printre orașele în care a fost organizat numărându-se Paris, Manchester, Bruxelles, Amsterdam, Cracovia, Verona, Budapesta.

e-Cultura.info/autor: Otilia Halunga

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer