fbpx

                                                                             pictogramae

Înscrierea ansamblului Brâncuşi de la Târgu-Jiu la UNESCO, reanalizată

Ansamblul 'Calea Eroilor' Târgu-Jiu

Ansamblul ‘Calea Eroilor’ Târgu-Jiu

Înscrierea în patrimoniul mondial a Ansamblului Brâncuşi de la Târgu-Jiu va fi reanalizată după 2020, după ce UNESCO va decide dacă siturile de acest tip, asociate unui conflict istoric recent, converg cu misiunea Convenţiei Patrimoniului, se arată într-un răspuns al MCIN.

“În cazul dosarului de la Târgu-Jiu, raportul de evaluare al ICOMOS (International Council on Monuments and Sites, n.r.) nu recomanda înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial a Ansamblului Monumental Brâncuşi, din raţionamente tehnice, în raport cu prevederile Convenţiei.
S-a considerat, ca urmare a analizării dosarului, că este vorba despre o proprietate alcătuită din mai multe elemente, caz în care fiecare componentă trebuie să dovedească valoarea universală excepţională (conceptul-cheie al Convenţiei). Astfel, de exemplu, nu se poate dovedi valoarea universal excepţională doar pentru scaunele din ansamblu, luate separat. Pornind de la această logică, ICOMOS a sugerat o posibilă evaluare pozitivă a «Coloanei fără sfârşit», luată separat. Un asemenea scenariu nu este acceptabil, pentru că opera lui Brâncuşi de la Târgu-Jiu reprezintă un tot unitar. În aceste condiţii, s-a decis retragerea dosarului în 2015, pentru a putea fi reanalizat şi revizuit”
, se arată în răspunsul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN).

Ansamblul Brâncuşi a fost inclus în 1991 pe lista tentativă a UNESCO.

Potrivit MCIN, “începând cu 2016, au fost organizate consultări cu Centrul Patrimoniului Mondial, din cadrul UNESCO, şi cu ICOMOS, în urma cărora s-a conturat o nouă abordare, care are în vedere prezentarea clară a naturii unitare şi indivizibile a ansamblului şi a relaţiei cu oraşul, ca element definitoriu, chiar de la origine”.

Ansamblul de la Târgu-Jiu este o capodoperă a geniului creator uman, datorată unuia din promotorii de frunte a artei moderne. Ansamblul realizat în România este singura lucrare de artă monumentală de amploare creată de Constantin Brâncuşi, care avea la data conceperii ansamblului (1935 – 1936) o recunoaştere mondială.

CITEȘTE ȘI  Apel de proiecte editoriale, cu buget de 1 milion de lei la AFCN

Întregul ansamblu monumental este un omagiu adus eroilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial. Componentele ansamblului sunt situate de-a lungul arterei de circulaţie “Calea Eroilor”, având o lungime de 1,5 kilometri, cu orientarea generală est-vest. Componentele ansamblului sunt: Masa tăcerii – situată în grădina publică, lângă malul râului Jiu, realizată în 1938 din piatră (calcar de Bampotoc) şi înconjurată de 12 scaune de piatră rotunde (în forma de clepsidră) -, Aleea scaunelor – 24 scaune din piatră, pătrate (în formă de clepsidră), dispuse de o parte şi de alta a aleii, în grupuri de câte trei, fac legătura între grupul Mesei tăcerii şi Poarta sărutului, situată spre est, la intrarea în parc, fiind realizată între 1937 şi 1938 -, Poarta sărutului – un portal de mari dimensiuni din travertin, fiind realizat între 1937 şi 1938 – şi Coloana – situată în parcul cu acelaşi nume, considerată în general componenta cea mai importantă a ansamblului.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer