fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor

Intrarea Domnului în Ierusalim

Intrarea Domnului în Ierusalim

Sarbatoarea Floriilor este cunoscută în Bucovina sub denumirea de Duminica Stalparilor. De Florii prăznuim intrarea Mântuitorului în Ierusalim. 

Biserica praznuieste aceasta sarbatoare pentru a reaminti jertfa lui Hristos. Acesta putea sa evite moartea, insa, o primeste de buna voie pentru a o birui. Lui nu-i este impusa moartea ca o necesitate, asa cum ne este impusa noua. De aceea El moare pentru altii, nu pentru Sine. El nu avea pacatul imprimat in firea Sa, ca noi toti, pentru ca S-a nascut ca om prin voia Sa.


Troparul Floriilor


Obiceiuri de Florii – Obiceiul Lăzărițelor

Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a inviat pe Lazar. Învierea lui Lazăr este simbolul invierii viitoare a neamului omenesc.În popor se crede ca Lazar era un fecior tânar, fratele fetei care s-a casatorit cu Dragobete, Cap de Primavara. Potrivit tradției, intr-o sâmbata Lazar a plecat cu oile la păscut, lasand-o pe mama-sa să facă plăcinte. Urcând într-un copac să ia muguri pentru animale, își aduce aminte de plăcinte. Se grăbeste să coboare, cade și moare.

Potrivit legendei că Lazar ar fi murit de dorul plăcintelor, există obiceiul că în această sâmbata, femeile de la țara să facă ofrandă de pomenire a morților impărtind plăcinte de post.

Profesorul Ion Ghinoiu afirmă că în ajunul sau sâmbata Floriilor, se efectua un ceremonial complex, numit Lazarța, care era structurat după modelul colindelor. Ion Ghinoiu afirmă că Lazarița era un ceremonial la care participau numai fetele. “Una din fete, numită Lazarița, se îmbraca în mireasă și colinda împreună în fața ferestrelor caselor unde au fost primite. Lazarița se plimba cu pasi domoli, înainte și înapoi, în cercul format de colindatoarele care povestesc, pe o melodie simplă, drama lui Lazar sau Lazărica: plecarea lui Lazar de acasă cu oile, urcarea în copac pentru a da animalelor frunză, moartea neasteptată prin căderea din copac, căutarea și găsirea trupului neînsufletit de către surioarele lui, aducerea acasă, scăldatul ritual in lapte dulce, imbrăcarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci”.

Obiceiri de Florii – ramurile de salcie

În ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a-L întampina tainic pe Hristos. Ele sunt sfințite și puse la icoane. Se credea că nu e bine să renuți la aceste ramuri daca nu au venit celelalte Florii. Oamenii le puneau și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta sa rodească. Există credința că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi inainte de Florii, de teama că aceștia sa nu rămâna faă rod.

In ziua de Florii, stupii erau împodobiți cu ramurile de salcie sfițite, ca albinele să se bucure de binecuvantarea divină. În unele sate, mătisorii erau aruncați în curte când începea să bată grindina. Însă, ramurile de salcie aveau în principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate.

Ramura de salcie sfințita era utilizată și în scopuri terapeutice. Oamenii îghțeau mâtisori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriti de diferite boli. Bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu le mai doara șalele. Exista și obiceiul ca parițtii să-și lovească copiii cu nuielușa de salcie, cand veneau de la biserică. Credeau că așa vor crește sănatoși și înțelepți.

Creştinii prăznuiesc Intrarea Mântuitorului participând la Sfânta Liturghie, împodobind cu ramuri de salcie sfinţită icoanele, uşile şi ferestrele gospodăriilor lor şi păstrând rânduiala postului. Aceste ramuri sfinţite se păstrează peste an, fiind folosite cu credinţă la tămăduirea diferitelor boli. Oamenii obişnuiesc şi să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le aşeze pe morminte. Ramurile verzi simbolizează castitatea, dar şi renaşterea vegetaţiei, amintind totodată de ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, în această zi.

În seara din ajunul Floriilor se organizează un pelerinaj sau o procesiune, care porneşte de la o biserică şi se sfârşeşte la o alta, în amintirea ieşirii oamenilor în întâmpinarea Domnului, pe drumul său spre Ierusalim. Pelerinajul are şi rolul binecuvântării oraşului.

Duminica Floriilor este şi prilej de a-i sărbători pe cei care poartă nume de flori, cum ar fi Florin, Viorel, Viorica, Brânduşa, Lăcrămioara ori Margareta.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest