fbpx

                                                                             pictogramae

Intrarea Domnului în Ierusalim, zi prevestitoare a Învierii lui Hristos

PF Părinte Patriarh Daniel

PF Părinte Patriarh Daniel

Duminica Intrării Domnului în Ierusalim este o zi care prevestește Învierea lui Hristos, ea este oarecum un Paște anticipat, a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, în predica rostită la Catedrala Patriarhală la slujba dedicată acestei sărbători.

“Duminica Intrării Domnului în Ierusalim este o zi care prevestește Învierea lui Hristos, ea este oarecum un Paște anticipat, o arvună a biruinței asupra morții, asupra păcatului, asupra răutății oamenilor, o biruință a iubirii milostive a lui Hristos Dumnezeu, iubire mai tare decât orice ură și invidie, decât orice trădare și lașitate, decât orice lăcomie de bani și de putere lumească trecătoare, a spus patriarhul citat de Agerpres.

Întâistătătorul BOR a afirmat că Intrarea Domnului în Ierusalim semnifică, în primul rând,“biruința asupra morții lui Lazăr și anticiparea biruinței Mântuitorului asupra propriei sale morți, Intrarea în Ierusalimul pământesc fiind și prefigurarea Intrării sale ca om în Ierusalimul ceresc”. Potrivit acestuia, sărbătoarea face trecerea de la postul cel de 40 de zile al Sfintelor Paști la intrarea în săptămâna Sfintelor Patimi ale lui Hristos, care este o perioadă de pregătire duhovnicească legată mai direct de taina Crucii și Învierii Domnului, un timp mai sfânt și mai sfințitor, pentru că este timpul unei participări mistice sau tainice la sfintele și mântuitoarele pătimiri ale lui Hristos.

Crenguțele înverzite și florile, care reprezintă aducerea aminte a evenimentului care s-a petrecut cu aproape 2.000 de ani în urmă, sunt și simbolul virtuților adunate în timpul Postului Sfintelor Paști.

Florile pe care le purtăm în mână în Duminica Floriilor reprezintă florile virtuților adunate în timpul Postului și anume: lumina rugăciunii, smerenia postirii, bunătatea inimii milostive și darnice, curăția minții dobândită prin pocăință, sfințirea sufletului și trupului dobândită prin spovedanie și împărtășanie mai deasă, pe scurt florile iubirii sfinte față de Dumnezeu și față de semeni, aduse ca daruri în ogorul sfânt al Bisericii Drept Măritoare”, a spus Patriarhul Daniel.

Cu prilejul Floriilor, patriarhul a adresat urări de pace și bucurie, de sănătate și mântuire cu mulți și binecuvântați ani tuturor celor care poartă numele de flori. Credincioșii ortodocși sărbătoresc, duminică, Floriile, zi care amintește de intrarea lui Isus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulțimi de oameni cu ramuri de finic.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer