Între arta romană și arta bizantină- Dumitru Pasima

Între arta romană și arta bizantină- Dumitru Pasima

Între arta romană și arta bizantină- Dumitru Pasima

Între arta romană și arta bizantină- Dumitru Pasima

Expoziția Portret / Atelier. Dumitru Pasima s-a deschis pe 12 mai a.c. la Muzeul Național al Țăranului Român, în spațiul Sălii Irina Nicolau.

Expoziția amplă și consistentă are toate datele unei expoziții retrospective: plimbă vizitatorul prin cele circa 5 decenii de creație plastică a artistului Dumitru Pasima, adunând laolaltă suficient de multe opere reprezentative pentru a devoala demersul estetic al celui portretizat.

Desigur, destule dintre realizările sculptorului Dumitru Pasima, nu au putut fi aduse în spațiul expozițional, pentru că sunt monumente de for public. În ciuda situației, firească și în plus, des întâlnită atunci când este vorba de expoziția vreunui sculptor, evenimentul vizual nu a fost deloc receptat din această pricină, sărăcit. Lila Passima, curator al manifestării a recurs la o serie de fotografii supradimensionate care să îmbogățească manifestarea.

În primul rând, fotografiile document au rolul de a creiona, viața lui Dumitru Pasima, urmărind într-un al doilea plan, să ofere imagini pentru buna receptare a operei de for public a artistului portretizat. Și aici, curatoarea mărturisește:

”Însoțim, ca de fiecare dată lumea obiectelor și a atelierului artistului, cu imagini fotografice care reconstituie fragmentar contextul cultural și social în care acesta s-a format și și-a conturat demersul artistic pornind de la rememorarea primelor tabere de sculptură de la Măgura, Căsoaia și Arad, până la creațiile ultimilor ani dedicate explorării portretului și monumentelor de for public.”

În spațiul expozițional, multele portrete, grupate în secvențe -au fost alese să vorbească despre aptitudinile și interesele plastice ale sculptorului, dezvăluindu-ne un excepțional portretist. În piatră, bronz ori ghips, Dumitru Pasima surprinde nu doar caracterul personajelor portretizate; cu talent și simțire le oferă celor portretizați, atitudinea și încărcătura psihologică care îi caracterizează. Cu un modeleu de o mare suplețe, portretele realizate de artist se înscriu pe linia portretisticii romane care iată, constatăm că a marcat semnificativ arta contemporană românească. Dincolo de acest reper fără de care, sculptura lui Dumitru Pasima nu ar putea fi pe deplin receptată, constatăm că există definitoriu, un fior al artei bizantine care transpare dintr-o altă serie a operei sculptorului. În expoziție sunt prezentate desigur, suficiente lucrări care mărturisesc această direcție de spiritualitate creștină.

CITEȘTE ȘI  "Martiri" valenţele realismului modern

În ceea ce privește sculptura monumentală, Lila Passima o descrie într-o formulă esențializată:”epurată de accesorii decorative și descriptive, transfigurând semnele lumii figurative într-o poetică a geometriei spațiului sacru (Poarta, Veghe, Sacrificiu, Mioritica, Scara, Pieta, Mama și Fiul, Zbor, Intrarea în paradis etc.)”.

Expoziția aduce mărturie despre vocația și crezul artistic al plasticianului Dumitru Pasima.

e-Cultura.info / Autor. dr. Roxana Păsculescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus