fbpx

Ioan Holender: Ediţia din 2015 a Festivalului Enescu ultima sub conducerea mea.

Ioan Holender

Ioan Holender: Ediţia din 2015 a Festivalului Enescu va fi ultima sub conducerea mea artistică

Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu”, a declarat, că ediţia de anul acesta a prestigiosului eveniment cultural va fi ultima care va avea loc sub conducerea sa artistică. Ioan Holender nu a dorit să ofere mai multe detalii despre decizia luată, informeaza Mediafax.

La rândul său, Mihai Constantinescu, directorul Artexim, organizatorul Festivalului şi Concursului Internaţional “George Enescu“, a declarat vineri ‘nu au existat conflicte care să ducă la această decizie’ şi că Ioan Holender a anunţat încă din 2013 că ediţia de anul acesta va fi ultima în care el va fi director artistic.

Întrebat dacă organizatorii Festivalului Enescu s-au gândit la cineva anume care să ocupe această funcţie în anii următori, Mihai Constantinescu a precizat că deocamdată nu a fost luată nicio decizie, însă există mai multe idei.

 “Probabil că sunt nişte idei. Acum trebuie văzut cine anume, pentru că festivalul deja are o anumită prestanţă şi trebuie găsit cineva totuşi care să facă cinste festivalului şi festivalul să-i facă cinste. Adică nu cineva care încearcă să-şi facă o carieră pe seama festivalului. Deci, aici sunt sigur că se vor da nişte soluţii bune”, a declarat Mihai Constantinescu, citat de Mediafax.

Mihai Constantinescu a precizat că această decizie a fost luată întotdeauna de către Guvern, cu aprobarea Preşedinţiei României, fiind un proces “mai complicat”.

În septembrie 2013, Ioan Holender anunţa că, în urma unei discuţii cu premierul, acesta i-a solicitat să continue ca director al festivalului, promiţând că va asigura finanţarea acestuia şi în 2015.

Ioan Holender a spus, la acel moment, că Victor Ponta s-a angajat să asigure finanţarea festivalului şi în 2015, la un nivel mai redus, dar care să permită organizarea unui program la fel de valoros ca şi cel din 2013. De asemenea, Ioan Holender s-a declarat extrem de fericit pentru că i s-a cerut să-şi continue directoratul festivalului şi că prestigiosul eveniment cultural va continua.

Potrivit presei internaţionale, după retragerea de la Opera din Viena, Holender şi-a continuat cariera artistică la nivel mondial, fiind consilier al Metropolitan Opera din New York şi al Operei din Tokio.

Născut în 1935, la Timişoara, Ioan Holender a studiat ingineria mecanică la universitatea din acest oraş. După ce a emigrat cu familia în Austria, a intenţionat să-şi continue studiile în acest domeniu, dar a devenit interesat de muzică. După studiile în domeniul muzical, el a lucrat ca bariton şi interpret de concerte la Klagenfurt Stadttheater. În 1966 a început să lucreze la agenţia de teatru Starka, pe care ulterior a preluat-o şi a dezvoltat-o. În 1988, a fost numit secretar general al Operei din Viena, numire care a stârnit controverse din cauza conflictelor de interese presupuse de această funcţie şi asocierea sa cu agenţia de teatru. În cele din urmă, Holender s-a disociat de Starka. În aprilie 1992, Holender a devenit directorul Operei din Viena. El a administrat şi Vienna Volksoper timp de patru ani simultan. Holender a avut cel mai lung mandat de director al Operei din Viena, de 19 ani.

Festivalul “George Enescu” a fost înfiinţat în 1958 ca semn al recunoaşterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viaţa şi creaţia marelui compozitor român. Primele ediţii ale acestui festival şi concurs au reunit nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale ale acelei vremi, printre care s-au numărat Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter şi Herbert von Karajan.

Ediţia din 2015 va avea loc între 30 august şi 20 septembrie, la Sala Palatului şi Ateneul Român din Bucureşti, şi va găzdui, timp de 22 de zile, 58 de concerte.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.