fbpx

                                                                             pictogramae

Ion Caramitru: Voi aduce la Timișoara în 2021 ședința Parlamentului Cultural Europan

Conferinţă de presă Gala Premiilor UNITER

Conferinţă de presă Gala Premiilor UNITER

Președintele UNITER, Ion Caramitru, a declarat la Timișoara, că va pleda pentru ca în anul 2021, când municipiul va deține titlul de Capitală Culturală Europeană, ședința Parlamentului Cultural European să aibă loc la Timișoara.

Ion Caramitru este în aceste zile la Timișoara pentru a pregăti cea de-a XXV-a ediție a Galei Premiilor UNITER, la care vor participa trei sute de artiști din cele 50 de teatre din toată țara.

”Joi plec la Rotterdam, unde are loc ședința anuală a Parlamentului Cultural European, înființat în urmă cu 15 ani sub egida Consiliului Europei, care are în componența lui reprezentanți ai tuturor statelor membre. Eu sunt printre senatorii culturali. Acolo se dezbate problematica culturii europene. În 2021, dacă sunteți de acord și îmi dați mandat (primarul Nicolae Robu — n.r.), voi propune acolo ca ședința Parlamentului Cultural European să aibă loc la Timișoara”, a afirmat Ion Caramitru.

Organizatorii au anunțat că a fost deja pregătită cabina în care juriul, format din doi critici, un actor, un regizor și un scenograf, va delibera și se va decide câștigătorul.

”La 25 de ani de viață, sărbătorim Gala UNITER la Timișoara, orașul schimbărilor profunde din istoria țării, Capitala Culturală a Europei 2021. Timișoara este cunoscută în lumea întreagă, iar peste patru ani va fi Capitală Culturală Europeană, iată lucrurile se închid și se redeschid într-un circuit care se vrea veșnic și cred că este bine așa”, a adăugat Ion Caramitru.

Președintele UNITER a subliniat faptul că teatrul, în România, și-a respectat locul lui privilegiat și înainte de 1989, făcându-l de-a lungul istoriei un loc de reculegere, un loc de a învăța lucruri noi, de a-ți hrăni speranțele, nu doar un loc de distracție.

”Iată de ce Gala noastră are potențialul ei, care nu a putut fi negat nici până acum și sper ca niciodată. Potențialul Galei este respectul față de valorile culturale atât de cunoscute ale teatrului, care servește și literatura, face ceea ce spune Shakespeare a fi, ‘oglinda lumii’, și ‘să îndrepte moravuri și apucături rele’. Am îmbătrânit cu Gala UNITER, am început la 50 de ani și acum iată-mă la 75 de ani (…)”, a punctat Ion Caramitru.

Acesta i-a mulțumit primarului Nicolae Robu pentru că ”nu a contenit să sprijine” organizarea Galei la Timișoara.

”În 2021, Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană și haideți să ne propunem ca și Gala din 2021 să aibă loc la Timișoara, unde s-ar potrivi să aibă loc acest eveniment cultural. (…). S-a lansat și propunerea ca în 2021, la Timișoara, să se organizeze și Festivalul Național de Teatru. Ne asumăm să sprijinim aceste evenimente și le vom realiza. Mie nu-mi plac oamenii plângăcioși, care spun că nu au sau că nu pot. Timișoara, la fel ca și România, are un potențial enorm, depinde cât de corect folosești banii. Noi am sprijinit și vom sprijini întotdeauna actul cultural”, a spus Nicolae Robu în aceeași conferință de presă.

La rândul său, directorul Teatrului Naţional din Timişoara, Ada Hausvater, a declarat că „nu conteată premianţii, nu contează nominalizaţii, contează competiţia”.

„Gala împlineşte 25 de ani, mulţi ani de continuitate şi o mare responsabilitate pentru ce a fost. De asemenea, noi toţi avem o mare responsabilitate pentru ce va fi. Nu contează premianţii, nu contează nici nominalizaţii, contează competiţia. Simt că teatrul şi cultura sunt susţinute la Timişoara”, a precizat Hausvater.

Prezent la conferinţa de presă, primarul Nicolae Robu i-a propus lui Ion Caramitru să organizeze şi ediţia din anul 2021 a Galei UNITER în oraş, pentru că atunci Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană.

„Timişoara trebuie să dovedească, nu numai să pretindă, că este cu un oraş cu un puls cultural puternic. Apreciez, în principiu vorbind, preocuparea pentru identificarea şi recunoaşterea răsplatei excelenţei. Dacă nu avem o astfel de preocupare, şansele de a fi performanţi în orice domenii sunt mici. Ne mândrim că în această clădire în care ne aflăm (n.r. Opera Naţională Română) funcţionează foarte bine patru instituţii culturale: Opera Română şi trei teatre: naţional, de stat german şi de stat maghiar. În 2021 vom fi Capitală Culturală Europeană. Haideţi să ne propunem ca şi Gala Premiilor UNITER din 2021 să aibă loc tot la Timişoara, s-ar potrivit să se întâmple un astfel de eveniment aici”, a declarat Nicolae Robu.

e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer