fbpx

Ion Heliade-Rădulescu

Ion Heliade-Rădulescu

Ion Heliade-Rădulescu

Scriitorul, filologul și omul politic Ion Heliade-Rădulescu, membru fondator și primul președinte al Societății Academice Române, s-a născut la 6 ianuarie 1802, la Târgoviște.

A urmat cursurile Academiei Domnești de la Schitu Măgureanu și ale școlii românești de la ”Sf. Sava”, potrivit Dicționarului ”Membrii Academiei Române” (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, București, 2003).
A fost profesor și conducător al Colegiului ”Sf. Sava” din București (1822-1827), predând româna și matematica. A participat la pregătirea Revoluției de la 1848 din Țara Românească, fiind primul autor al manifestului-program „Proclamația de la Islaz”. A făcut parte din guvernul provizoriu, după care a plecat din țară, întorcându-se din exil de-abia în anul 1859.

S-a numărat printre membri activi ai Societății literare, începând cu anul 1827, și cei ai Societății filarmonice, din 1833, conform ”Dicționarului scriitorilor români” (Editura Fundației Culturale Române, București, 1998).

A condus ”Societatea de literatură, declamațiune și muzică vocală”, a pus bazele unui așezământ tipografic și editorial, a editat primul ziar apărut în Țara Românească, intitulat ”Curierul Românesc”, 1829. Totodată, a înființat și condus ”Gazeta Teatrului Național” (1835-1836, continuată de ”Curier de ambe sexe”, 1836-1848), ”Muzeul Național”, ”Conservatorul”, ”Legalitatea”.

A fost primul director al ”Monitorului Oficial” al României, publicație care a apărut la 8/20 decembrie 1832, sub titlul ”Buletin. Gazetă administrativă”.

Ion Heliade-Rădulescu a scris numeroase lucrări referitoare la reforma limbii, printre care ”Gramatica românească”, 1823; ”Repede aruncătură de ochi asupra limbei și începutului românilor”, 1832; ”Paralelism între limba română și italiană”, 1840.

Primele creații literare le-a adunat în volumul ”Culegere din scrierile lui I. Eliade de proze și de poezie” (1836). A evoluat sub influența romantismului, oferind literaturii române capodopera ”Zburătorul’ (scrisă în 1843), a cultivat epopeea (”Michaida”, ”Anatolida sau omul și forțele”), poezia preromantică (”O noapte pe ruinele Târgoviștei”), elegia (”Dragele mele umbre”), poemul de sugestie autobiografică (”Visul”, ”Serafimul și heruvimul”), satira și fabula politică (”Muștele și albinele”). A scris și proză satirică (”Cuconița Drăgana”, ”Domnul Sarsailă autorul”).

Preocupările sale filosofice și religioase s-au concretizat în lucrările ”Biblicele sau Notițe istorice, filosofice, religioase și politice asupra Bibliei” (1858), ”Echilibru între antitezi sau Spiritul și materia” (1869). A tradus din Byron, Dante, Goethe, Lamartine.

La 22 iunie 1867, a devenit membru fondator al Societății Academice Române. În intervalul 31 august 1867 și 1 august 1870, a fost președinte al Societății Academice Române.

A murit la 27 aprilie 1872.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.