Istoria dansului de societate Romana

Caietul Bilingv Romana

Caietul Bilingv Romana

În scopul trezirii dragostei către folclorul românesc și sub impulsul momentului istoric Iacob Mureșianu compune în toamna anului 1849, elegantul dans de salon ROMANA.

” Etă ce :vreu se compunu unu danțu romănescu de salonu, și-mi trebuesce musica. Pentru aceea, fii bunu și pune pe note câte-ți voiu cânta și de câte-ți vei aduce aminte și d-ta”(…),  mărturisea Iacob Mureșianu invitaților săi Ștefan Emilian, Beorge Barițiu și Vasile Oroian.

În paginile ziatului Gazeta de Tansilvania, nr. 7 din 29 ianuarie 1850 se consemnază prima reprezentație a dansului sub denumirea de “. Salt regulat naţional” , la picnicul din 29 ianuarie 1850. După acastă dată, Iacob Mureșianu a denumit suita muzicală Romana.

“Numele dansului Romana constituie de fapt acronimul figurilor care compuneau dansul: “Rosa”, ” Octavia”, ” Mure;iana”, ” Augusta”, ” Nimfa”, ” Amata” a declarat Valer Rus directorul muzeului Casa Mureșenilor din Brașov”.

Descrierea este făcută în cinci strofe iar în strofa a şasea sunt prezentate figurile dansului:

Rosa `ncepe pe sub mână, balansează, trece`n horĭ;

  Octavia `mbrăţişéză, schimbă dama `ntre feciorĭ;

  Murĕşana mai distinge junele ce`l înfocat;

  Augusta cu douĕ vergurĭ se `nvêrtesce balansat;

  Nimfa aspră din natură, îi înşiră la un loc;

  Amată e, că sĕ `niéptă, `nşélă, `nvêrte ca din foc”.

Dansul adapta sub o formă avansată , figurile coregrafice ale unor jocuri populare românești: Ardeleana, Hațegana, jocul bănățean Pe picior, Învârtita și Brașoveanca.

În iarna anului 1851, la ‘Reuniunea femeilor române’, dansul oficial a fost Romana. Acesta sa răspândit apoi la toate balurile, recepțiile, seratele, din Ardeal, Maramureș, Banat, Crișana și chear Nordul Moldovei, fiind însușit și de străini. După o mai vcche tradiție toate balurile care erau organizate de românii intelectuali se deschidea cu o horă și se închideau cu sârba bărbaților urmată de dansul Romana, executat de 10 – 15 perechi de dansatori. Acesta sa dansat pâna la începutul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Revista Musa Română

În ultimele decenii ale secolului al- XIX-lea, aveau loc la Brașov în sala hotelului “Numărul Unu”, banchete și recepții pentru evevii din ultimele clase de liceu. Se organizau timp de câteva săptămâni cursuri de dans “În general se punea mare preț pe jocurile de coloana, cadrilul și romana. Cea din urmă era un joc inventat la Brașov…”,  nota Sextil Pușcariu în “Brașovul de altădată”

În jurul anului 1885 muzicianul Iacob Mureșianu, publica partitura muzicală a dansului Romana aranjată de el însuși. Partitura apare tipărită în editura Const. Gebauer, Bucurști sub titlui Romana – Quadril Național Transilvanian. Lucrări i-a fost acordata Medalia de Argint la expoziția universală de la Paris din anul 1900.

Revista muzicaă “Musa Română” nr. 6 apărută la Blaj în data de 1 iunie 1888, se publică istoricul Romanei și partitura muzicală. În numărul 22 al “Gazetei Transilvaniei”, se publică un istoric al dansului Romana, marcând astfel sărbatorirea a 50 de ani de la prima reprezentație publică a dansului de coloană.

În anul 1903, Tipografia „A. Mureşianu” publică caietul bilingv româno-german ROMANA sub semnătura maiorului Ion Popa („Tunarul din Dumbrău”). Acesta conţinea istoricul dansului, partitura muzicală aranjată de Iacob Mureşianu-fiul şi descrierea amănunţită a figurilor care compun dansul.

Cu ocazia inaugurării în 1905, la Sibiu, a Muzeului Etnografic al „Asociaţiunii pentru literatură română şi cultura poporului român”, în spectacolul „Serata etnografică”, un grup de dansatori îmbrăcaţi în costume populare execută cu multă iscusinţă „Romana jubiliară”.

În romanul Ion capitolul ‘Noaptea’ prozatorul și dramaturgul Liviu Rebreanu, se menționează faptul că în cadrul unui balet organizat în sala de gimnastică a liceului din Armadia se dansa și Romana.

Dansul Romana a fost reconstituit de o echipă de dansatori din Săliște județul Sibiu, asa cum se menționează în volumul cercetătorului Andrei Bucșan, apărut la editura Academiei R.S.S. din București 1917.

*

Arc peste timp

În 3 iulie 2007, are loc reconstituirea și înregistrarea in situ a dansului creat de Iacob Mureșianu. Evenimentul realizat de Ansamblul de Balet al Operei Brasov, sub coregrafia doamnei Nermina Damian, pe baza informațiilor furnizate de istoricii de la Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, readucea astfel la viață un dans dispărut de câteva generații. ROMANA, după versiunea din 1903, se va dansa în trei spectacole ale Operei Braşov, primul fiind cel de la Bastionul Ţesătorilor.

În 26 noiembrie 2008, dansul a fost reluat în public în cadrul unui spectacol dedicat exclusiv din seria programului metamuzeal Recitalul de la ora 5, realizat în parteneriat cu Opera Brașov. Cu aceeași ocazie era lansat un pliant dedicat dansului de coloană ROMANA, autor Mihai-Gavril Gorbonov.

Dansul ROMANA dansat în Piața Sfatului din Brașov

Dansul ROMANA dansat în Piața Sfatului din Brașov

La 160 de ani de la prima reprezentație publică a dansului de societate ROMANA, Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov a derulat proiectul ROMANA – renașterea unui dans din tezaurul coregrafic național românesc, cu finanţare A.F.C.N.

Obiectivul general al proiectului l-a constituit valorificarea dansului ROMANA specific Transilvanei în vederea dezvoltării patrimoniului cultural național imaterial. S-a urmărit prin organizarea unui curs de dans însușirea de către beneficiarii direcți, 10 instructori de dans din județul Brașov, de cunoștiințe teoretice și practice privitoare la dansul ROMANA.

După finalizarea proiectului, ROMANA a fost dansată de instructori în Piaţa Sfatului din Braşov în cadrul Festivalului „Musica Coronensis” (organizat de Comunitatea Honterus-Biserica Neagră şi Ambasada Republicii Federale Germania Bucureşti), de Ansamblul „Măgura” Codlea la festivităţile organizate de Primăria din Codlea, de Ansamblul Casei de Cultură din Victoria la Festivalul „Toamna barocă” de la Avrig dar şi de elevii Şcolii Generale din Prejmer la Cercul profesorilor de istorie din județul Brașov.

Pe măsură ce s-au adăugat aceste piese la structura programului de renaştere a dansului ROMANA s-a impus de la sine necesitatea realizării unei expoziţii de prezentare şi valorificare a patrimoniului material privitor la dans. Dată fiind natura specifică şi specială a acestui element patrimonial imaterial, am fost nevoiţi să propunem publicului interesat de acest subiect de nişă un alt fel de expunere, valorificare, în care accentul să fie pus pe interactivitate şi delectare. Astfel, marţi, 17 ianuarie 2012, a avut loc vernisajul expoziţiei ROMANA. Dans de societate braşovean, curatori fiind Lorena Domocos și Cristina Seitz.

Datorită impactului şi originalităţii conceptului expoziţia a fost inclusă în cadrul proiectului Lecţiuni de dansu – sec. XIX. Renaşterea unui dans din tezaurul naţional românesc – ROMANA, organizat de Asociaţia de Artă şi Tradiţie „Coconiţe” în parteneriat cu Ateneul Tătăraşi şi Primăria Municipiului Iaşi, în luna aprilie a aceluiași an. În cadrul evenimentului a avut loc un simpozion, vernisajul expoziţiei și un curs de dans ROMANA adresat studenţilor de la Universitatea de Arte din Iaşi. În ultima zi a proiectului s-au organizat o serie de reprezentaţii artistice în scopul promovării dansului în rândul comunităţii ieşene, concretizate în flash-moburi.

În toamna anului 2012 s-a derulat proiectul ROMANA pentru toţi – un dans istoric se întoarce în comunitate,  proiectul și-a propus educarea tinerilor, cultivarea, promovarea și răspândirea culturii și tradițiilor românești, crearea unui climat propice dezvoltării tinerilor prin dans, muzică, educație fizică, prin deprinderea practică a coregrafiei dansului ROMANA și creșterea gradului de cunoștiințe cu privire la dansul de societate ROMANA. În cadrul proiectului 160 de elevi din liceele brașovene au participat, timp de 6 săptămâni, la cursuri de dans ROMANA iar în 3 noiembrie 2012 au susținut o reprezentație publică în Piața Sfatului.

Curs de dans ROMANA pentru persoane vârstnice

Curs de dans ROMANA pentru persoane vârstnice

În mai 2013, Muzeul „Casa Mureșenilor” a inițiat proiectul ROMANA – un dans vechi din Transilvania desfășurat la Schloss Pötzneusiedl, Austria. În cadrul evenimentului a fost deschisă publicului o expoziție care descria istoria dansului ROMANA, completată de o conferință, precum și o demonstrație și un workshop de dans susținute de membrii Ansamblului „Măgura” din Codlea și coordonate de Nermina Damian.

ROMANA s-a dansat și în cadrul Festivității de înmânare a certificatelor de limbă turcă și de redeschidere a cursurilor organizate în 27 septembrie 2013, la Hotel Iaki, de Centrul Cultural Turc Yunus Emre Constanța.

În 7-8 noiembrie 2013 a avut loc Festivalul de dans istoric ROMANA. Proiectul și-a propus diversificarea ofertei cultural turistice a orașului Brașov prin introducerea unui nou eveniment de tip festival comunitar, desfășurat pe pe parcursul a două zile, menit să valorifice zestrea culturală europeană de tip imaterial mai precis dansurile istorice. Pentru a onora numele celebru sub egida căruia se afla festivalul, primul dans prezentat a fost ROMANA.

În prezent, Muzeul „Casa Mureșenilor”, derulează un curs de dans adresat unei grupe de persoane vârstnice în urma căruia aceștia își vor însuși cunoștințe istorice, teoretice și practice privitoare la dansul de societate ROMANA. S-a constituit o grupă de 8 perechi de dansatori care, timp de 3 luni, de două ori pe săptămână, sub îndrumarea instructorului de dans.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer