fbpx

                                                                             pictogramae

Istoricul Neagu Djuvara a încetat din viață

Istoricul Neagu Djuvara

Istoricul Neagu Djuvara

Istoricul Neagu Djuvara a dededat joi, la un spital privat din Capitală. Neagu Djuvara avea 101 ani.

Memorialist, diplomat, filosof şi istoric, Neagu Djuvara era unanim recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi intelectuali români.

Istoricul s-a născut în august 1916, la Bucureşti într-o familie de origine aromână aşezată în ţările române la sfârşitul secolului al XVIII-lea, care a dat ţării mai mulţi oameni politici, diplomaţi şi universitari. A fost licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940).

Pe 25 august 2016, în contextul împlinirii vârstei de 100 de ani, lui Djuvara i-a fost conferit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti ”în semn de recunoaştere a activităţii în domeniul culturii şi istoriografiei româneşti”.

Istoricul Neagu Djuvara- Fișă biografică

Tot în acel an, Neagu Djuvara a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler.

În 2012 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti. Tot în 2012, titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost conferit şi de Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi.

Profesorul Constantin Bălăceanu-Stolnici deplânge moartea lui Neagu Djuvara şi afirmă că acesta era un om cultivat, care citise foarte mult, “un intelectual de rasă”.

“Îmi pare foarte rău, pentru că eram legat de el, eram prieten cu el. Venea la mine în casă, mergeam la el, mă conducea cu maşina. Ne întâlneam şi în Bucureşti, ne-am întâlnit şi în perioada când el era în exil la Paris. Făceam parte din acelaşi grup de oameni cultivaţi, de iubitori de istorie, iubitori de cultură. Era un om cultivat, care citise foarte mult, un intelectual de rasă. Iar mama lui făcea parte din boierimea românească”, a declarat joi profesorul

Academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai”, spune despre istoricul Neagu Djuvara că “părea etern ca timpul”, a venit din istorie şi a trecut dincolo de lumea aceasta într-un moment istoric, în anul Centenarului, la un secol de viaţă, nu înainte de a lăsa în urma sa o bogată zestre culturală.

“S-a stins Neagu Djuvara şi nu pot să cred! Părea etern ca timpul, care vine de demult şi se îndreaptă departe. Numai la moartea Cellei Delavrancea am mai avut un astfel de sentiment al neputinţei noastre, pentru că şi fiica marelui scriitor fusese centenară şi devenise un simbol cultural. Neagu Djuvara a fost el însuşi istorie, venit din istorie, dintr-o mare familie boierească şi intelectuală şi transformat în istorie. Putea să scrie zeci de cărţi – cu inegalabilul său talent – numai despre viaţa pe care o trăise, despre oamenii pe care îi cunoscuse, despre evenimentele cărora le fusese martor”, a afirmat Ioan Aurel Pop.

Neagu Djuvara a fost un istoric extraordinar, un om integru, un om al cărui destin echivalează cu istoria noastră modernă, a declarat scriitorul Mircea Cărtărescu, exprimându-şi regretul pentru moartea istoricului.

“Îl cunosc de multă – multă vreme pe dumnealui. Regret foarte – foarte tare pierderea lui de către noi toţi. Mie mi se pare nu numai că a fost un istoric, ci un istoric extraordinar, un om integru, un om al cărui destin echivalează cu istoria modernă a noastră. Am ţinut foarte – foarte tare la el. Mi s-a părut un om adevărat”, a precizat Cărtărescu.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al istoricului şi scriitorului Neagu Djuvara va fi depus vineri la Catedrala greco-catolică “Sfântul Vasile cel Mare” .

Istoricul Neagu Djuvara va fi înhumat duminică, la Cimitirul Bellu, slujba de înmormântare urmând să aibă loc la Catedrala greco-catolică “Sfântul Vasile cel Mare” Începând cu ora 12,00, fiind prezidată la cererea expresă a defunctului de episcopul greco-catolic de Bucureşti.anunţă Episcopia Greco-Catolică de Bucureşti, într-un comunicat.

La invitaţia familiei, vor fi prezenţi un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române şi parohul comunităţii catolice de limbă franceză din Capitală.

Istoricul Neagu Djuvara va fi înmormântat cu onoruri militare.

e-Cultura.info / Autor: Cristina Tatu.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer