fbpx

Istoricul şi criticul de artă Ruxandra Garofeanu s-a stins din viață

Istoricul şi criticul de artă Ruxandra Garofeanu

Istoricul şi criticul de artă Ruxandra Garofeanu

Istoricul şi criticul de artă Ruxandra Garofeanu, care s-a aflat în slujba artelor plastice româneşti timp de peste cinci decenii, s-a stina din vață în noaptea de duminică spre luni, anunţă Art Safari Bucharest.

“Lumea artei este astăzi îndurerată de o pierdere grea. Doamna Ruxandra Garofeanu, reputat istoric şi critic de artă, a trecut la cele veşnice. Colega noastră, deopotrivă mentor şi inspiraţie pentru noi toţi, nume cunoscut şi unanim apreciat, membru fondator şi preşedinte al Fundaţiei Culturale ArtSociety, în slujba artelor plastice româneşti de peste cinci decenii, în calitate de critic şi istoric de artă. Rămas bun, stimată doamnă Ruxandra Garofeanu! Mulţumim pentru toate amintirile deosebite!”, transmite Art Safari Bucharest.

Criticul de artă Ruxandra Garofeanu s-a născut la 9 martie 1944.

A fost realizator de emisiuni TV pe teme artistice (din 1966), consilier cultural al primarului Nicolae Onţanu la Sectorul 2 al Capitalei, dar şi curator de expoziţii şi director al uneia dintre cele mai importante galerii de artă – Artsociety (galerie membră a societăţii Artmark).

Este autoarea a sute de documentare de artă între care: ‘Centenarul bienalei veneţiene’ (2003), ‘Documenta de la Basel’, ‘Centenarul Georges Seurat’ (1991). Emisiunea ‘Totul la vedere’ a fost considerată ca fiind cea mai bună emisiune culturală.

În 1991 a primit Premiul APTR pentru reportajul – document despre Revoluţia din Decembrie 1989.

A coordonat seria “Restituiri” (Galeria Dialog de la parterul Primăriei sectorului 2), care încearcă recuperarea artiştilor români de valoare mai puţin cunoscuţi publicului.

A organizat, la Biblioteca Naţională a României, în perioada 27 septembrie – 2 decembrie 2012, expoziţia de pictură intitulată ‘Artistul şi Puterea. Ipostaze ale picturii în anii 1950-1990’, cu sprijinul criticului de artă Dan Hăulică şi al pictorului Paul Gherasim.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Biserici Ortodoxe surori   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar   Actualitate culturală                                                                               Personalități culturale   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2021 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.