fbpx

                                                                             pictogramae

”Itinerarii exotice” la Galeria de artă Dialog

”Itinerarii exotice”, expoziția gândită și pusă în fapt de Ruxandra Garofeanu, curator și Pavel Șușară, colecționar, la Galeria de artă Dialog ne propune altceva decât ceea ce ne oferă îndeobște spațiile expoziționale din București și din țară.

Cu riscul de a nu fi tocmai bine înțeles, Pavel Șușară și-a răscolit colecția -calitatea criticului de artă P.Ș. de colecționar ne era bine cunoscută din alte împrejurări- și a ales pentru această prezentare lucrări aparținând unui timp și spațiu vast. De la clasic la abstract, de la figurativ la expresionism, de la nume cu oarecare rezonanță pentru privitor, până la nume necunoscute în aria noastră culturală ori chiar anonimi, expoziția chiar scoate privitorul din zona sa de confort.

”Itinerarii exotice” la Galeria de artă Dialog

”Itinerarii exotice” la Galeria de artă Dialog

Vizitatorul este pus într-o situație stranie, dar plăcută, de disconfort, în încercarea de a se familiariza cu alegerile vizuale ale lui Pavel Șușară. Credem că aspectul educativ ar putea juca un rol semnificativ în această expunere cu evident caracter aleatoriu. În postura de a surprinde sau de a reține ceva din varietatea expozițională, privitorul este motivat, atenția sa este solicitată suplimentar și diferit în raport cu picturile ori lucrările de grafică expuse.

Discursul expozițional al lui Pavel Șușară este, pe de altă parte, unul relaxat care invită vizitatorul la o privire neîngrădită de trasee culturale prestabilite muzeal.

Curatorul ca de altfel și colecționarul, amândoi ne propun să fim ceva mai destinși la contactul cu arta, să nu ne refuzăm momentele de relaxare pe care le putem avea parcurgând o expoziție.

Dincolo de insolitul acestei prezentări, deschiderea către arta europeană și nu numai este una la care merită să medităm. Rezultatul privitului asumat în expoziția ”Itinerarii exotice” este unul tulburător, dar firesc: ajungem să înțelegem mai bine arta românească.

Expoziția de față este una care ne mobilizează din mai multe puncte de vedere, căci determină în privitor numeroase întrebări. De ce colecționarul de azi și de la noi alege cu predilecție artă românească? De ce avem satisfacția semnăturii lizibile? Ce ne împiedică în a trăi simpla bucurie a privirii unei lucrări nesemnate?

Expoziția ”Itinerarii exotice” pusă la cale de Pavel Șușară și Ruxandra Garofeanu la Galeria Dialog pune pozitiv accentul pe aspectele mai neobișnuite ale unei colecții de artă.

e-Cultura.info / dr. Roxana Păsculescu, critic de artă

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer