Jurământ misterios, în arhiva Muzeului Literaturii Române Iași

Reprezentanții Muzeului Literaturii Române din Iași au anunțat, marți, că în arhiva instituției a fost descoperit un document care dezvăluie existența unei grupări secrete din care făceau parte personalități proeminente ale secolului al XIX-lea, mulți fiind membri și ai Societății Junimea.

Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române Iași, a declarat presei că textul-jurământ este semnat de nume importante, precum Neculai Culianu, Nicolae Gane, A. Lambrior, Ion Creangă, cărora se adaugă și alte persoane, printre care A.C Șendrea, I.A. Darzeu, C. Corjescu, D.A. Anghel.

“Jur pe onoare și conștiință / Mă leg pe suflet și pe Dumnezeu/ Să lucrez din toată inima pentru ridicarea neamului românesc/ Să respect și să execut toate hotărârile luate de comitetul din care face parte / Și să păzesc secret absolut / Așa să-mi ajute Dumnezeu și sfânta Cruce”, se menționează în jurământul descoperit în arhivele MLR Iași.

Circumstanțele în care documentul a fost semnat sunt, deocamdată, necunoscute. Muzeul Literaturii Române Iași a început demersurile de cercetare în vederea stabilirii contextului în care a luat naștere ‘comitetul’ și a identificării tuturor semnatarilor.

Cercetătorul științific de la Muzeul Literaturii Române Iași Dan Jumară apreciază că deși la prima vedere pare a fi un jurământ francmason, textul, prin totalitatea elementelor sale, se înscrie în categoria jurămintelor de credință față de patrie și popor. Textul are, recunoaște Dan Jumară, un mare neajuns: absența indiciilor lămuritoare cu privire la organizația căreia i-ar aparține misteriosul comitet ale cărui hotărâri urmează să fie respectate și executate.

“Provenind din latinescul juramentum, jurământul poate fi o afirmare sau o promisiune, ori o făgăduială solemnă făcută de o persoană de a spune adevărul în legătură cu anumite fapte. Jurământul mai poate fi un angajament solemn, exprimat de obicei printr-o anumită formulă, prin care cineva se obligă să-și facă datoria față de popor, față de patrie. O altă definiție, mai explicită, într-o formă puțin diferită de cea anterioară, explică jurământul ca fiind o promisiune solemnă făcută de cineva, de regulă în public, printr-o formulă fixă — cu invocarea divinității sau a unor valori morale recunoscute; jurământul reprezintă și un angajament solemn față de stat sau de popor, pronunțat de o persoană în public, într-o formulă fixă — jurămintele de învestitură a persoanelor cu funcții publice. În sfârșit, jurământul reprezintă și o promisiune fermă. Fiind vorba, de personalități cunoscute ale culturii românești, majoritatea afiliați Societății Junimea, am fi tentați să ne gândim la o organizație a Francmasoneriei. Ne oferă însă un contra-argument puternic prezența iscăliturii lui Ion Creangă, care, se știe cu certitudine, nu a fost francmason”, spune cercetătorul științific de la MLR Iași.

Conform acestuia, singurul indiciu cu privire la datarea documentului este furnizat de Al. Lambrior, care a decedat în anul 1883. ‘Deci înscrisul este anterior acestui an. Oricum, având în vedere statutul moral și profesional al celor care semnează succintul manuscris, putem considera că aceștia și-au respectat jurământul. Semnatarii însă au reușit, fără îndoială ‘să păzească secret absolut’, cu privire la forma lor de organizare, după cum s-au și angajat’, a explicat cercetătorul științific.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer