Academia Română - un reper de competență

Klaus Iohannis: Academia Română – un reper de competență – VIDEO

Președintele României Klaus Iohannis

Președintele României Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis afirmă că Academia Română reprezintă un reper de competență atât pentru noile generații de elită, cât și pentru intelectualii români care trăiesc în străinătate.

“Astăzi, Academia este un punct nodal al unei întregi rețele de centre de cercetare, având relații de colaborare cu organizații prestigioase din străinătate. În societatea noastră, această înaltă instituție reprezintă un reper de competență pentru noile generații de elite, precum și pentru personalitățile intelectualității românești care trăiesc și lucrează de mai mult timp peste hotare.

Capitalul de încredere pe care l-a acumulat în timp Academia îi permite acesteia să se implice, cu credibilitate și profesionalism, în marile teme ale dezvoltării României, focalizând energii cum nu multe entități o pot face”, a declarat, luni, șeful statului la evenimentul “Academia Română — 150 de ani în serviciul Națiunii Române”.

El a arătat că Academia Română s-a angajat într-un demers de analiză și previzionare strategică pe termen mediu pentru o serie de domenii importante ale vieții economico-sociale.

“Trăim într-o lume globalizată, complexă și, din păcate, deseori impredictibilă și violentă. Modul în care, în aceste condiții, țara noastră poate să-și valorifice în deceniile următoare potențialul uman, geografic și economic depășește astăzi cadrul unei teme teoretice”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului a spus că va încuraja “rolul de coagulant și multiplicator al capacităților creatoare” pe care îl poate juca Academia Română.

El a prezentat repere din istoria Academiei Române, arătând că înființarea acestei instituții este unul dintre momentele importante care au marcat contribuția anului 1866 la istoria modernă.

“Prin rolul pe care și l-a asumat și prin prestigiul pe care l-a câștigat în lumea științifică europeană, Academia Română a fost nu doar una dintre cheile de boltă ale modernizării statului român, dar și precursorul și vizionarul împlinirii idealului național de la 1918″, a spus Iohannis.

El a amintit că Academia nu a fost ocolită de problemele societății românești, precum influențele negative ale ideologiilor totalitare, instituția plătind un “greu tribut” prin faptul că 98 de membri au fost excluși, din care 23 încarcerați, iar 13 martiri au pierit în închisorile comuniste. De asemenea, șeful statului a arătat că în acea perioadă Academiei “i s-a răpit autonomia academică și instituțională, patrimoniul său a fost spoliat”.

e-Cultura.info/ Autor: Florentina Peia


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page
CITEȘTE ȘI  Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale Ionuţ Vulpescu: Biblioteca Academiei, model ilustru de instituție culturală

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus