fbpx

                                                                                                                    pictogramae

La Alexandria începe Festivalul de Teatru Tanar Ideo Ideis

Festivalul Naţional de Teatru Tânăr “Ideo Ideis”, aflat la ediţia a IX-a, a început luni seara la Casa de Cultură din Alexandria.

Deschiderea oficială a fost făcută de cei doi copreşedinţi ai festivalului, Andreea Borţun şi Alexandru Ion, care au subliniat că “Ideo Ideis” este înainte de toate o mare familie.

“Principala noutate de anul acesta este că secţiunea ‘Competiţie’ a devenit secţiunea ‘Spectacol de teatru tânăr’. Trupele care ajung să participe la ‘Ideo Ideis’, care sunt selectate în urma procesului de preselecţie, nu mai intră într-o competiţie. Se vor afla într-o competiţie cu ei înşişi pentru că poziţionarea Festivalului ‘Ideo Ideis’ este aceea a unui proces de educaţie alternativă prin artă. Avem o serie de ateliere noi şi în rest perpetuăm ceea ce am construit pe parcursul acestor nouă ani, spectacole de teatru profesionist, Cinemateca târzie, Seara povestitorilor, o serie de evenimente pentru comunitate, printre care se află o noutate absolută şi anume Caravana TIFF care poposeşte în Alexandria anul acesta şi alexăndrenii vor avea ocazia să vadă în aer liber, gratuit, trei filme în cadrul Festivalului de Film Transilvania”, a declarat Alexandru Ion.

La gala de deschidere au luat parte peste 500 de persoane. Pe lângă echipa coordonatoare, peste 100 de voluntari, tineri din Alexandria, şi-au oferit ajutorul în derularea evenimentului.

14 spectacole de teatru, 10 spectacole de teatru tanar, 3 masterclass-uri, 5 filme, 9 ateliere, 4 spectacole pentru copii sunt doar o parte a evenimentelor de pe agenda editiei din acest an şi include opt sectiuni: Atelierele de Teatru Tanar, Atelierele de Maiestrie, Spectacolele de Teatru Tanar, Spectacolele de teatru profesionist, Cinemateca Tarzie, Seara Povestitorilor, Masterclass-urile Ideo Ideis si evenimentele dedicate comunitatii din Alexandria.

Mentorii evenimentului, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu şi Cătălin Ştefănescu vor ajunge în municipiul reşedinţă de judeţ peste trei zile.

Printre spectacolele de  teatru profesionist care se vor juca pe cele doua scene ale festivalului se afla:”Pai… despre ce vorbim noi aici, domnule?” de Catalin Stefanescu, adaptare dupa romanul “Morometii”, Teatrul Act, cu Marcel Iures si George Mihaita; “Fata din curcubeu” de Lia Bugnar, Teatrul National Bucuresti; “Freak Show”, one-man-show cu Florin Piersic Jr; “O noapte furtunoasa” de I. L. Caragiale, UNATC;  “Bullets over Lipscani” dupa Woody Allen, “Crema de zahar ars” de Iris Spiridon, Godot Cafe Teatru si “Arta” de Yasmina Reza, Teatrul Bulandra.

Cinemateca Tarzie ii aduce la Ideo Ideis pe regizorii Nae Caranfil cu filmul “Closer to the moon” si Bogdan Mustata cu filmul “Lupu”. Tot la categoria cinematografie, anul acesta, Caravana TIFF vine la Alexandria pentru 3 seri de proiectii gratuite de film in aer liber, unde vor fi proiectate filmele “With Mum”, “Bucuresti, unde esti?” si “#Selfie”.

Pe langa toate aceste evenimente, in primele 4 zile ale festivalului, tinerii participanti vor fi ocupati cu Atelierele de Teatru Tanar coordonate de tineri actori si regizori si Atelierele de Maiestrie: Coregrafie – coordonate de Arcadie Rusu, Vava Stefanescu si Mihaela Zamfirescu, Dramaturgie – coordonate de Mihaela Michailov si Bogdan Georgescu, Scenografie – coordonat de Adrian Damian, Muzica&Ritm – coordonate de Raul Kusak, AFO – voce si Dan Alexandru (Cretzu) – tobe, Educatie Vizuala – coordonat de  Vlad Petri.

Nu in ultimul rand, in fiecare an, Ideo Ideis are o serie de evenimente dedicate comunitatii locale: 4 spectacole pentru copii, printre care spectacolul Carnaval, cu Marian Ralea, Teatrul National pentru Copii, Bucuresti, ateliere Art&Play, un atelier de parenting si animatie stradala.

La ediţia de anul acesta participă zece trupe din Constanţa, Câmpina, Bucureşti, Botoşani, Râmnicu Vâlcea, Roman, Sinaia, Vulcan şi Alexandria.

 e-Cultura.info

Dacă îţi place acest articol dă un like

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest