fbpx

                                                                                                                    pictogramae

La Sibiu se inaugurează Muzeul Asociațiunii

Inaugurarea Muzeului Asociațiunii din Sibiu

Inaugurarea Muzeului Asociațiunii din Sibiu

Biblioteca Județenă ASTRA Sibiu inaugurarează luni, 1 Decembrie 2014, de la orele 12:00 în sediul istoric al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu,  Muzeului Asociațiunii și vernisajul expoziției “Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român. 1861-1950″, se arata într-un comunicat al organizatoriilor.

Deschiderea Muzeului Asociațiunii are ca scop valorificarea patrimoniului cultural existent în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii. Ziua Națională a României este un bun prilej pentru a omagia atât memoria generației care prin acțiunile sale a reușit să influențeze emanciparea românilor din Transilvania, cât și instituția prin care aceasta și-a împlinit destinul: Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român.

Prin înființarea în anul 1861 a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, cu toate structurile sale funcționale, fiecare dintre cele trei mari națiuni transilvane deținea propria instituție culturală. Fiecare dintre cele trei grupuri etnice aspirau la alcătuirea de colecții speciale naționale pe care să le pună apoi la dispoziția propriului public (Verein fur Siebenburgische Landeskunde, înființată la Sibiu în 1840 și Societatea Muzeului Ardelean, înființată la Cluj în 1859). Se arata în comunicat

Spațiul muzeului, pe lângă expozițiile tematice temporare, pune la dispoziția publicului larg, în mod special al tinerilor, un loc de studiu și desfășurare de activități specifice educației formale și non-formale, având ca model moștenirea culturală lăsată de înaintași.

Expoziția dedicată activității Asociațiunii pe parcursul unui secol este rodul colaborării a trei instituții de cultură din Sibiu, moștenitoarele patrimoniului cultural: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Muzeul Național Brukenthal și Complexul Național Muzeal ASTRA.

Prin înființarea în anul 1861 a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, cu toate structurile sale funcționale, fiecare dintre cele trei mari națiuni transilvane deținea propria instituție culturală. Fiecare dintre cele trei grupuri etnice aspirau la alcătuirea de colecții speciale naționale pe care să le pună apoi la dispoziția propriului public (Verein fur Siebenburgische Landeskunde, înființată la Sibiu în 1840 și Societatea Muzeului Ardelean, înființată la Cluj în 1859), se amiarată în comunicat.

În cadrul expoziției, fondul de documente (manuscrise și piese iconografice) aparținând Colecțiilor speciale ale Bibliotecii ilustrează dezvoltarea organică a acesteia: premisele înființării Asociațiunii; înființarea Asociațiunii (Statutele Asociațiunii din 1861 cu modificări și completări în anii 1920, 1924, 1935. Procesul descentralizării organizatorice și funcționale. Despărțămintele Asociațiunii); structura de conducere (președinții, vicepreședinții și secretarii) și de organizare (Adunarea generală, Comitetul Central); înființarea bibliotecilor și a muzeelor (Casa Națională a Asociațiunii. Biblioteca Centrală a Astrei.

Muzeele și bibliotecile poporale ale Asociațiunii); infrastructura (Sediile Asociațiunii. Casa Națională a Asociațiunii); activitățile culturale și științifice (constituirea secțiunilor științifice-literare: literară și filologică, istorică, școlară, economică, medicală și biopolitică, artistică și etnografic-geografică, tehnică-industrială); producția editorială (Revista Transilvania 1868-1946, România Nouă, Biblioteca Poporală a Asociațiunii 1900-1910; 1911-1918; 1920-1947, Biblioteca Tineretului, Biblioteca Astra, Calendarul Asociațiunii).

Patrimoniul cultural aparținând celor două prestigioase instituții muzeale vine să completeze într-un mod fericit proiectul tematic al expoziției: piese de arheologie (unelte și arme din neolitic și epoca bronzului); numismatică (taleri romani); sigilii și ștampile; armament (săbii, puști, pistoale); lucrări de artă (tablouri, grafică); port popular tradițional; ceramică tradițională; piese de mobilier tradițional.

Inaugurarea Muzeului și vernisajul Expoziției sunt două evenimente înscrise pe agenda de acțiuni a Consiliului Județean Sibiu și a Instituției Prefectului din județul Sibiu dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest