fbpx

                                                                             pictogramae

La Tîrgu-Mureș are loc a XXVII-a ediţie a Festivalului ‘In memoriam Constantin Silvestri’

Festivalul'In memoriam Constantin Silvestri'

Festivalul’In memoriam Constantin Silvestri’

Începutul lunii octombrie aduce melomanilor mureșeni și nu numai cea de a XIX-a ediție a Festivalului Internațional In memoriam Constantin Silvestri. Festivalul are loc, în perioada 5-26 octombrie.

La eveniment participă artişti din Ungaria, Elveţia, Franţa, Germania, Rusia, Grecia, Irlanda şi România, alături de membrii Orchestrei Simfonice şi ai Corului Mixt al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş

Concertul extraordinar de deschidere are loc joi, 5 octombrie, de la ora 19,00, este unul vocal-simfonic, dirijat de maestrul Franz Lamprecht din Germania, un artist pe care îl considerăm ‘al nostru’, căci de mai bine de un sfert de veac este dirijor principal invitat al Filarmonicii.

Potrivit lui Cazan, la concertul de deschidere a festivalului mai este invitat cunoscutul organist din Ungaria, Teleki Miklós, care va interpreta ‘Concertul pentru orgă şi orchestră nr.1 în Fa major de J.Rheinberger’.

‘Am dorit mult ca în debutul festivalului să se afle în scenă cele două mari colective artistice ale instituţiei: Orchestra simfonică şi Corul mixt care vor interpreta împreună câteva bijuterii din creaţia compozitorilor B.Smetana, R.Wagner, L.Boccherini, Ch.M.Widor, J.Strauss, E.Waldeufel şi G.Verdi. Iar pentru a valorifica întregul potenţial al surselor sonore din Palatul Culturii, am găsit că este potrivit să fie interpretată şi o lucrare muzicală în care regina instrumentelor, orga, va întregi prin variata paletă timbrală frumuseţea concertului de deschidere’ a mai declarat directorul.

În data de 19 octombrie, la pupitrul orchestrei simfonice din Târgu Mureş se va afla dirijorul Robert Houlihan din Irlanda, fost dirijor permanent al filarmonicii mureşene în perioada 1991-1993.

‘Sunt convins că va fi un nou prilej de a ne simţi bine în fascinanta lume a muzicii, aşa cum ziceam ‘acasă la noi’ în minunatul Templu al artelor’, a declarat într-o conferinţă de presă, Vasile Cazan, managerul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş..

De asemenea, în data de 24 octombrie este programat un recital instrumental ‘500 de ani de la Reformă’, care îi aduce în scenă pe dirijorul şi organistul Nicolae Moldoveanu din Elveţia, care, împreună cu Cvartetul de tromboni ai Filarmonicii ‘George Enescu’ din Bucureşti, vor prezenta lucrări din creaţia lui J.S.Bach şi F.Mendelssohn-Bartholdy.

Festivalul a fost iniţiat în 1991 de către compozitorul Csiky Boldizsár, fost director al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, în memoria compozitorului Constantin Silvestri, care a fost elev al conservatorului care a funcţionat în Palatul Culturii din Târgu Mureş, locul în care a compus prima sa piesă şi în care fost descoperit şi promovat de către George Enescu.

Pianistul, compozitorul şi dirijorul Constantin Silvestri (născut la 31 mai 1913 în Bucureşti şi decedat în 23 februarie 1969, la Londra) a studiat pianul câţiva ani la Conservatorul care funcţiona în Palatul Culturii din Târgu Mureş şi tot aici a compus prima sa pies㠗 ‘Lieder’, pe versuri de Heinrich Heine.

Constantin Silvestri a început să studieze la Târgu Mureş în 1925, la vârsta de 12 ani, avându-l ca profesor de compoziţie pe Zeno Vancea, şi a absolvit ‘cu onoruri’, în 1928, unul dintre cursurile avansate ale Conservatorului, ocazie cu care şi-a publicat prima compoziţie, ‘Lieder”.

Pentru a cinsti memoria marelui pianist, compozitor şi dirijor, plecat prematur din viaţă, la nici 56 de ani, conducerea Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş a decis, în 1991, să organizeze un festival ‘In memoriam Constantin Silvestri’.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiș.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer