fbpx

                                                                             pictogramae

Lansarea programului “Capitalele europene ale culturii” 2021

Ministrul Culturii Csilla Hegedus

Ministrul Culturii Csilla Hegedus

Ministrul Culturii, Hegedus Csilla, consideră că o Europă întreagă va vorbi despre cultura română în anul 2021, când România va avea un oraș “Capitală culturală europeană”.

“Un an întreg toată țara va vorbi despre cultură, ceea ce pe noi, Ministerul Culturii, ne bucură în mod deosebit, dar o Europă întreagă va vorbi despre cultura românească, ceea ce este foarte important”, a afirmat Hegedus, la conferința de lansare a programului “Capitalele europene ale culturii” și a site-ului destinat acelor orașe din România care doresc să participe la această competiție europeană în vederea obținerii titlului pentru anul 2021.

În opinia ministrului Culturii, este important ca România să participe la acest program deoarece, prin creșterea numărului de turiști și prin dezvoltarea infrastructurii, vor rezulta beneficii deosebite pentru orașul care va obține acest titlu și pentru comunitatea locală și regională.

“O să fie sentimentul nostru de a aparține unui spațiu comun european, patrimoniul nostru face parte din patrimonul cultural european, artiștii și creatorii noștri sunt foarte vizibili la nivel european în acel an și nu trebuie să uităm nici impactul economic și social”, a argumentat Hegedus Csilla.

În conformitate cu Decizia comună a Parlamentului European și a Consiliului, adoptată pe 16 aprilie 2014, România are dreptul să nominalizeze o Capitală Culturală Europeană în 2021, împreună cu Grecia. Până în 2001, titulatura era “Orașul european al culturii” și a fost atribuită, din România, orașului Sibiu, în anul 2007.

Hegedus Csilla a anunțat că, din luna ianuarie, un secretar de stat de la Ministerul Culturii va avea sarcina exclusivă de a supraveghea derularea acestui program în România. Toate orașele vor avea la dispoziție 10 luni pentru a-și pregăti dosarul de candidatură, 10 octombrie 2015 fiind data limită de depunere a candidaturilor.

Potrivit ministrului Culturii, cele șase criterii de evaluare a candidaturilor sunt: contribuția la strategia pe termen lung, dimensiunea europeană, conținutul cultural și artistic, capacitatea de a produce rezultate, implicarea publicului și gestionarea acestui proiect.

“Procedura va fi compusă din două perioade de selecție, prima fiind o pre-selecție, în care se vor prezenta toate orașele cu dosarele întocmite în limbile română și engleză, iar cea de-a doua va fi organizată selecția propriu-zisă a celor două sau trei orașe care vor fi pre-selectate”, a adăugat Hegedus Csilla.

Selecția finală va avea loc în jurul lunii august 2016, de către un juriu internațional, desemnarea formală a orașului urmând să fie la sfârșitul anului 2016.

Între desemnarea oficială și anunțarea finală, juriul european, format din 10 experți, urmează să efectueze o monitorizare a orașului câștigător, pentru a evalua dacă acesta își respectă angajamentele asumate.

Membrii juriului sunt numiți de instituțiile europene, după cum urmează: trei experți de către Parlamentul European, trei de către Consiliul Uniunii Europene, trei de către Comisia Europeană. Un membru va fi selectat de Comitetul Regiunilor. Ministerul Culturii din România va numi, de asemenea, doi experți naționali în juriu, care îi vor ține la curent pe membrii juriului european cu realitățile naționale.

“Aș dori să subliniez, încă din această etapă, faptul că Ministerul va organiza o competiție corectă, transparentă, care nu va favoriza niciun oraș. Îmi doresc ca cel mai bun să câștige, pentru a purta cu mândrie numele țării noastre pe scena Uniunii Europene ! Le doresc mult succes orașelor candidate!”, a încheiat Hegedus Csilla.

Iulia Deutsch, șef-adjunct al Reprezentanței Comisiei Europene (CE), coordonator al echipei informare-comunicare, a evidențiat rolul important al acestui program care “oferă europenilor ocazia de a se întâlni și de a descoperi extraordinara diversitate culturală a continentului european, dar și de a arunca o privire proaspătă asupra istoriei și valorilor comune pe care le avem”.

Deutsch a subliniat că “avantajele acestei inițiative europene sunt multiple din punct de vedere cultural, economic și social”, “sumele alocate pentru această inițiativă fiind recuperate cu un profit de șase ori mai mare decât investiția inițială”, potrivit unui studiu al CE.

Ea a evidențiat rolul de coordonator al Comisiei Europene în derularea acestui program și a anunțat că, pe 16 ianuarie, va avea loc la București o conferință a unui reprezentant al Direcției generale de educație și cultură din cadrul CE dedicată “prezentării în amănunt a informațiilor necesare orașelor candidate, a modului în care se va derula competiția și a modalității în care se vor completa dosarele”.

Potrivit Ministerului Culturii, site-ul dedicat acestei acțiuni —www.capitalaculturala2021.ro — este realizat “într-o manieră prietenoasă, fiind foarte ușor de utilizat”.

În această etapă inițială, au fost postate primele documente (Apelul pentru lansarea Competiției, Regulamentul de procedură), urmând ca, în viitor, să fie postat și un ghid de autoevaluare a orașelor, precum și alte documente și informații de interes. De asemenea, secțiunea “Calendar” va fi actualizată periodic.

e-Cultura.info/Autor: Daniel Popescu Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer