fbpx

                                                                             pictogramae

Lansarea proiectul Arhitectura României Mari cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918

lansarea-proiectul-arhitectura-romaniei-mari-cu-ocazia-celebrarii-centenarului-marii-uniri-de-la-1918

lansarea-proiectul-arhitectura-romaniei-mari-cu-ocazia-celebrarii-centenarului-marii-uniri-de-la-1918

Asociația ANCE Europe lansează proiectul “Arhitectura României Mari”, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc, evenimentul va avea loc și la Alba Iulia.

În cadrul proiectului vor fi organizate două evenimente, la București și la Alba Iulia, care vor aduce în atenția publicului larg stilul arhitectural neoromânesc, unul dintre cele mai remarcabile creații arhitecturale ale artei naționale din Europa și un veritabil simbol al unității culturale naționale în contextul Marii Uniri din 1918.

“Stilul național românesc în arhitectură datează din ultimele două decenii ale secolului al XIX-lea. Prima clădire în acest stil a fost ridicată în anul 1886. În această perioadă, arhitecții au stabilit sursele de inspirație potrivite pentru crearea unui stil național românesc, regăsite și în arhitectura medievală a Țării Românești și a Moldovei, dar și în arhitectura vernaculară muntenească. După Expoziția Generală din anul 1906, acest stil a cunoscut un succes pe scară largă, fiind preferat atât de autorități, pentru construirea de edificii publice, cât și de privați. În perioada interbelică, stilul s-a oficializat, devenind marcă a României, datorită capacității sale de a reflecta sufletul românesc”, explică inițiatorul proiectului, Bianca Michi Nema, citat de Agerpres.

Maestrul Ion Dichiseanu le va prezenta românilor o latură a spiritului românesc mai puțin vizibilă în ultimul timp — stilul arhitectural neoromânesc, cel care a unit românii din toate regiunile istorice, conturând unirea teritorială.

În cadrul celor două evenimente, se va viziona un film documentar care surprinde perspectiva istorică și pe cea artistică a unor clădiri reprezentative pentru stilul neoromânesc, incluzând interviuri cu personalități relevante din domeniul istoriei artei și arhitecturii. De asemenea, publicul este invitat să admire fotografii care imortalizează clădiri relevante pentru stilul neoromânesc, din mai multe zone ale țării, în cadrul unei expoziții unice.

Evenimentul de la București este organizat cu sprijinul Asociației Culturale Noblesse și va avea loc în perioada 23-25 noiembrie 2017.

Vernisajul și proiecția filmului sunt programate în ziua de 23 noiembrie la orele 17,00, la Palatul Noblesse din București. Evenimentul se va bucura de prezența maestrului Ion Dichiseanu în calitate de amfitrion, gazda evenimentului fiind președintele Asociației Culturale Noblesse, Loredana Preda.

La dezbateri vor participa Augustin Ioan — arhitect și filosof, Ada Hajdu — cercetător în istoria artei, Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis — realizatorii filmului documentar, precum și autorii expoziției de fotografie. Manifestarea va fi transmisă live în sistem on-line streaming, fiind accesibil pentru românii de pretutindeni.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu editura “Noi Media Print”, continuând demersul științific al acesteia de recuperare și punere în valoare a patrimoniului cultural național, prin publicarea albumelor “Stilul Național Românesc” (autor Ada Ștefănuț), “Arta brâncovenească” (autor Adela Văetiși) și “Stilul național în artele vizuale” (autor Maria Camelia Ene).

Proiectul este susținut de Primăria Alba Iulia, Muzeul Principia, Palatul Noblesse, Noblesse Interiors, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, Institutul de Istoria Artei “George Oprescu”, Muzeul de Artă Populară “Doctor Nicolae Minovici”, Muzeul Municipiului București, Colegiul Național “Elena Cuza” din București, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București și Restaurantul Casa Doina.

e-Cultura.info / Autor: Eusebi Manolache.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Descărcare logo site   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer