fbpx

                                                                             pictogramae

Laureații Premiilor Observator Cultural

Premiile Observator Cultural

Premiile Observator Cultural

Poeta Angela Marinescu, scriitorul Mircea Cărtărescu și criticul literar Mircea Martin se numără printre laureații celei de-a zecea ediții a Premiilor Observator cultural, decernate luni seară, la Teatrul Odeon.

Premiul Opera Omnia “Gheorghe Crăciun” a fost acordat poetei Angela Marinescu.

“Sunt copleșită. Nu m-am așteptat nici o clipă să primesc acest premiu. Pentru că nu știu ce să spun. (…) Scrisul este înăuntrul meu. Eu sunt în afară.”, a mărturisit poeta, afirmând că în poezia sa, “care este foarte multă confesiune”, regăsim “muzică, tensiune, indecență”.

La “Proză” premiul a fost acordat lui Mircea Cărtărescu, pentru “Solenoid”, și lui Daniel Vighi, pentru “Trilogia Corso”, în timp ce Ștefan Manasia, a primit a primit premiul la secțiunea “Poezie”, pentru volumul “Cerul senin”.

Pentru “Critică literară/Istorie literară/Teorie literară”, premiul a revenit lui Mircea Martin, pentru “Radicalitate și nuanță”.

“E o carte veche și nouă, în același timp. Cartea mea nu e un manifest, ci o pledoarie.”, a mărturisit criticul. El a criticat “agresivitatea unor confrați care se cred vașnici și nu sunt decât jalnici”.

La “Memorialistică”, premiul a fost acordat Anei Dragu, pentru cartea “Mâini cuminți. Copilul meu autist”, în timp ce Premiul la secțiunea “Eseistică/Publicistică” a fost decernat lui Gabriel Andreescu, pentru “Existența prin cultură. Represiune, colaboraționism și rezistența intelectuală sub regimul comunist”.

Ionelia Cristea, pentru volumul “Noaptea de gardă” (poezie) și Cristian Fulaș, pentru cartea “Fâșii de rușine” (proză) au obținut premiul la “Debut”.

Juriul care a decis premiile în 2016 a fost alcătuit din: Carmen Mușat (președinta juriului), Bianca Burța-Cernat, Adina Dinițoiu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuș, Iulia Popovici și Claudiu Turcuș.

Noutatea ediției din acest an a Galei Premiilor Observator cultural a fost introducerea unui nou premiu — Observator Lyceum, acordat de un juriu alcătuit din elevi de la șapte licee de elită din București, distincție acordată lui Octavian Soviany, pentru romanul “Moartea lui Siegfried”.

La această ediție revista l-a omagiat pe traducătorul Dinu Flămând, pentru Seria Fernando Pessoa, de la Editura Humanitas, care a mărturisit atracția spre “dialogul cu marea literatură a lumii”.

Gala, la care a fost prezent ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a fost prezentată de actorul Sever Andrei, acordurile Blue Spirit&Mike Godoroja agrementând muzical evenimentul prin două apariții îndelung aplaudate.

e-Cultura.info/ Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer