fbpx

                                                                             pictogramae

Legiferarea timbrului cultural,crește prețul cărților de beletristică

carti

Federația Editorilor din România (FER) consideră că legiferarea timbrului cultural ar duce la creșterea prețului tuturor cărților de beletristică în beneficiul exclusiv al Uniunii Scriitorilor din România (USR).

Potrivit unui comunicat transmis  de FER, “publicul cu venituri medii și reduse și părinții cu copii școlarizați vor fi principalii afectați de această taxă care, potrivit estimărilor, va duce la creșterea în medie a prețului cărților cu 7%-10%”, un timbru de acest fel fiind “singular în rândul statelor membre UE, potrivit informațiilor furnizate de Federația Europeană a Editorilor (FEP), dar și în rândul membrilor Asociației Internaționale a Editorilor (IPA)”.

FER susține că “propunerea a ‘beneficiat’ de un traseu parlamentar extrem de scurt și a ajuns aproape de votul final la Camera Deputaților fără nicio consultare publică la care să fie chemate părțile interesate”.

“Proiectul de lege 583/2014, care instituie un timbru literar de 1 leu aplicat pe cărțile de ficțiune (inclusiv eseuri, critică literară sau culegeri de texte în scop didactic) care să se facă venit direct la bugetul organizațiilor de creatori cu statut de utilitate publică, a trecut de Senat prin adoptare tacită la sfârșitul anului trecut și, în nici două săptămâni de activitate parlamentară din 2015, a parcurs în viteză traseul din Camera Deputaților, aflându-se în prezent în faza votului final din Comisia de cultură, după care urmează votul în plen“, opinează Federația.

În opinia FER, “România riscă proceduri de infringement în cazul în care o astfel de măsură este aprobată”, “direcționarea către o singură organizație privată a unei taxe colectate printr-o lege organică putând fi considerată ajutor de stat mascat, în contradicție cu articolul 107 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene”, iar “aplicarea acestui timbru la operele beletristice ale autorilor străini poate fi considerată o barieră în calea liberei circulații a bunurilor și serviciilor, întrucât cărțile autorilor români nu sunt taxate similar în celelalte state membre UE”.

De asemenea, FER menționează că “nu toți deputații din Comisia de cultură sunt favorabili acestei propuneri, foarte puțini dintre ei însă — cum este cazul deputatului Mihai Sturzu — pronunțându-se cu argumente clare împotriva acestui tip de ajutor de stat mascat”.

“Situația a fost semnalată și Administrației Prezidențiale, iar un document tehnic semnat de conducerea Federației Editorilor a fost depus în atenția președintelui Klaus Iohannis”, subliniază FER, exprimându-și speranța că “deputații din Comisia de cultură să se convingă de justețea argumentelor care stau împotriva acestei propuneri legislative insolite și să respingă prin votul lor un proiect de lege care, deși afirmă că va susține cultura română, nu va face decât să ducă România și mai jos în clasamentele europene referitoare la consumul cultural — lectură, spectacole”.

Social-democratul Mihai Sturzu, membru al Comisiei de cultură din Camera Deputaților, a făcut vineri, printr-o scrisoare deschisă, un apel către președintele Klaus Iohannis pentru a împiedica legiferarea timbrului cultural, respectivul proiect de lege fiind în opinia deputatului PSD “opera unui grup de interese” și “rezultatul unei acțiuni de lobby nelegitime”.

Potrivit unui comunicat de presă, Sturzu precizează în scrisoarea deschisă că proiectul de lege este unul “populist, cu caracter discriminator și potențial destructiv” și care, doar în aparență, ar urma să încurajeze scriitorii, cineaștii, actorii de teatru și ceilalți artiști.

Social-democratul precizează, totodată, că Traian Dobrescu, unul dintre susținătorii proiectului, a informat Comisia de cultură a Camerei Deputaților asupra faptului că proiectul de lege a apărut “la presiunea Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori, for care are o reprezentativitate relativă raportat la totalitatea creatorilor — grupează numai șapte uniuni de creație”.

Proiectul de lege la care face referire Mihai Sturzu se află în dezbaterea comisiilor permanente de specialitate ale Camerei Deputaților și a fost adoptat tacit de Senat în data de 8 decembrie 2014.

e-Cultura.info/Autor: Daniel Popescu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer