Letiția Oprișan – Imaginativă și exuberantă

Pictura Letiției Oprișan cuprinde trei capitole esențiale iar prezenta expoziție deschisă la Muzeul ”Vasile Pârvan” de la Bârlad ni le semnalează, într-o selecție determinată și de construirea simezei, pe toate trei; privitorii pot însă vedea suficiente lucrări pentru a-și forma o imagine corectă asupra creației artistei Letiția Oprișan.


Letiția Oprișan - Imaginativă și exuberantă

Letiția Oprișan – Imaginativă și exuberantă


Plasticiana Letiţia Oprişan vede în pictură suprema sa libertate. Imaginatia ei, astăzi neconstrânsă de nimic se constată a fi limitată doar de suprafaţa pânzei, pe care artista din această cauză, în perioada din urmă o caută să fie cu insistenţă din ce în ce mai mare, semnele picturale căpătând şi ele amploare, redimensionându-se direct proporţional cu mărimea pânzei.

Dincolo de imaginaţie simţim vehemenţa cu care artista vorbeşte pictural, impetuozitatea manifestării găsindu-se corelată cu desfăşurarea pe suprafeţe generoase.

Aşadar, pictura Letiţiei Oprişan este imaginativă şi vehementă. În plus, spontan-exuberantă. O spontaneitate pre-gândită de artistă dar care include în sine mesaje care au mai fost vehiculate în istoria artei. Căci, Letiţia Oprişan nu pictează ca şi cum nimeni înaintea ei n-a mai pictat dar pictează crezând cu sinceritate în actul creaţiei autentice şi având rezultate în acest sens. Aşadar, artista poate face abstracţie de orice stil, fiinţa ei este capabilă de gesturi picturale a căror intimitate îi defineşte maniera personală, unică de lucru.

Stilul Letiţia Oprişan are câteva elemente definitorii. Dintre acestea însă trebuie subliniat, limbajul pictural cu tendinţă şi trimitere spre abstract. Din ultimele lucrări sunt excluse semnele păsării ori cele ale corpului uman, frecvente în urmă cu câţiva ani: chipul feminin sau masca, ochiul, gura sau nasul. În pofida acestor eliminări, remarcăm coerenţa operei sale pe acest parcurs al anilor din care artista a selectat lucrări pentru această prezentare în intervalul anilor 1997-2014. Abstractul propus de Letiţia Oprişan este unul din care artista vrea să elimine chiar experienţa propriului corp, concret-însoţitor în actul picturii gestuale deci cu implicaţii pronunţat fizice, de care e perfect conştientă şi de care într-o oarecare măsură astfel, se detaşează. Prin urmare, ruptura de realitate e din ce în ce mai clar marcată, atemporalul planând asupra meditaţiilor sale picturale.

Dincolo de forme şi semne se află culoarea. În afara negrului profund şi a albului care limpezeşte, roşul, galbenul şi albastrul se ciocnesc fie pe pânză, se întrepătrund pe paletă sau se suprapun în concentraţii foarte diferite ca urmare a gesturilor descătuşate ale pictoriţei. Griurile colorate arareori întâlnite în pictura Letiţiei Oprişan, îi par acesteia moi, lipsite de vlagă şi prea tăcute, imposibil de resuscitat de spiritul său iute. Căci pictura Letiţiei Oprişan glăsuieşte pe tonuri înalte, lucrările ei nefiind nici reconfortante, nici consolatoare.

e-Cultura.info / dr. Roxana Păsculescu, critic de artă


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.