fbpx

                                                                                                                    pictogramae

“Licitație de Toamnă” la Artmark

Lucrarea "Fetița acrobatului" de Nicolae Tonitza

Lucrarea “Fetița acrobatului” de Nicolae Tonitza

Lucrarea “Fetița acrobatului” de Nicolae Tonitza este unul dintre loturile-vedetă ale Licitației de Toamnă Artmark, ce va avea loc pe 19 noiembrie, la Athenee Palace Hilton din Capitală, informează un comunicat al casei de licitații transmisla redacţie.

Realizată la mijlocul anilor ’20, perioadă recunoscută în cariera lui Tonitza pentru unele dintre cele mai impresionante portrete de copii, opera se regăsește la confluența dintre portret și compoziție decorativă, vibrând sub o cromatică strălucitoare. Opera a făcut parte din colecția fostului ministru de Externe George Macovescu.

Vedeta a expoziției și licitației este opera “Intimitate” de același maestru (estimare: 120.000 — 180.000 de euro), a cărei valoare incontestabilă nu este dată doar de principii estetice, ci și de istoria sa. Lucrarea “Fetița acrobatului” are un preț estimat între 70.000 și 120.000 de euro.

Creată la sfârșitul anilor ’20, opera a fost achiziționată direct din atelierul lui Tonitza de doctorul Iosif Dona, pentru suma de 20.000 de lei și a rămas, pentru mai bine de trei decenii, în colecția familiei Dona, pentru a fi apoi confiscată de statul comunist și transferată în expunerea Muzeului Național de Artă al României.

Opera este clasată în categoria Tezaur a patrimoniului cultural național și a fost retrocedată colecționarilor în 2007, după un lung proces.

O altă operă a artistului înscrisă în licitație este “Visare” (estimare: 15.000 — 22.000 de euro), ce a făcut parte din colecția diplomatului român Basil Stoica, fiind de asemenea confiscată în ’77 de Muzeul Național de Artă al României iar în 2009, restituită moștenitorilor de drept.

Opera este clasată în categoria Fond a patrimoniului cultural național.

Maestrul absolut al modernizării artei românești, Nicolae Grigorescu, este prezent în licitație cu o temă iconică pentru cultura română, “Car cu boi” (estimare: 60.000 — 90.000 de euro).

Cel de-al treilea maestru al expoziției, Theodor Pallady, se alătură cu operele “Vedere spre Place Dauphine” (estimare: 40.000 — 60.000 euro) și “Rochia neagră (estimare: 35.000 — 45.000 de euro). Însuși Nicolae Tonitza sublinia că “pentru neamul românesc, arta lui Theodor Pallady înseamnă cea mai înaltă coardă a sensibilității picturale”.

Cea dintâi operă este înrudită tematic cu tablourile “Flori la fereastră — Place Dauphine” și “La fereastră — Place Dauphine”, aflate în patrimoniul Muzeului Național de Artă. De asemenea, opera a făcut parte din colecția pictorului Henri H. Catargi.

Ambele opere au fost realizate în perioada petrecută la Paris și sunt reprezentative pentru creația artistului (natura statică și personajul feminin).

Expoziția poate fi vizitată până pe 18 noiembrie la Palatul Cesianu Racoviță iar pe 19 noiembrie, la Athenee Palace Hilton București, unde va avea loc “Licitația de Toamnă — Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești”, de la ora 20,00.

e-Cultura.info/Autor: Oana Ghiță

Ţi-a plăcut articolul? dă un share. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest