fbpx

Lilian Zamfiroiu: Organizarea la București a ‘Dialogului Cultural Europa-China’ – o recunoaștere a calității programelor ICR

Lilian Zamfiroiu

Lilian Zamfiroiu

Președintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, afirmă,că organizarea, la București, de către EUNIC a celei de-a șasea sesiuni a ”Dialogului Cultural Europa-China” reprezintă o onoare pentru ICR și o recunoaștere a calității și profesionalismului programelor culturale derulate.

În interviu, Zamfiroiu vorbește despre pregătirea evenimentului, despre tema summitului de la București, dar și despre extinderea colaborării culturale cu China, după deschiderea ICR Beijing.

Reporter: Cea de-a șasea sesiune a Dialogului Cultural Europa-China, un eveniment sub egida EUNIC, coordonat în acest an de Institutul Cultural Român (ICR), va avea loc în perioada 15-17 octombrie la București. Ce înseamnă pentru România găzduirea acestei prestigioase manifestări?

Lilian Zamfiroiu: În primul rând, este o onoare pentru Institutul Cultural Român să organizeze, ca reprezentant al Europei, cel mai important eveniment EUNIC din acest an. Încrederea arătată României de EUNIC prin acordarea statutului de gazdă a evenimentului reprezintă și o recunoaștere a calității și profesionalismului programelor culturale pe care le derulăm. Așteptările noastre, în calitate de gazde, coincid cu cele ale tuturor instituțiilor membre EUNIC — consolidarea relațiilor culturale dintre Europa și China. Sperăm ca evenimentul să fie un succes și să putem găzdui și în viitor manifestări internaționale de anvergură.

Reporter: Cum s-a pregătit ICR pentru acest eveniment? Personal ați avut contacte cu oficiali EUNIC sau chinezi?

Lilian Zamfiroiu: Pregătirile pentru acest eveniment au început de multă vreme. În luna iunie a fost constituită echipa proiectului pe plan local. A fost ținută în permanență legătura cu EUNIC și cu partenerii chinezi. Toate deciziile — programul, alegerea vorbitorilor și a moderatorilor — au fost luate împreună. S-a colaborat foarte bine și cu alte instituții: Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României la Beijing, Primăria Municipiului București, Camera Deputaților. În această vară a avut loc o întâlnire foarte rodnică între reprezentanții EUNIC și delegați din China, găzduită de ICR la București, prilej cu care a fost convenit programul evenimentului.

Reporter:  Tema ediției din acest an — “Spații publice — schimb de perspective între Europa și China” — este una generoasă. Ce rol are România în impulsionarea acestor relații?

Lilian Zamfiroiu: Dezvoltarea urbană este una dintre evoluțiile definitorii pentru secolul XXI. În 1950, o treime din populația globului trăia în orașe. Până în 2030, se anticipează că 75% din populația globului va trăi în mediul urban. Aceste date reflectă o importantă provocare pentru umanitate și pentru mediul înconjurător. Platforma reprezentată de dialogul organizat la București va facilita extinderea legăturilor directe între participanți și diverse instituții. Găzduirea evenimentului oferă, totodată, posibilitatea de a evidenția specialiști în mediul urban din România, precum domnul Gruia Bădescu, în calitate de keynote speaker, domnul prof. dr. Augustin Ioan, ca participant la o secțiune a Dialogului, doamna Anamaria Vrabie, moderator de panel. Foarte mulți urbaniști și arhitecți au reacționat pozitiv la eveniment și cred că este pentru ei o ocazie excelentă de informare și de a stabili contacte noi. Sperăm că se vor crea legături trainice și proiecte sustenabile.

Reporter: Cum vedeți extinderea acestora, în contextul apropiatei deschideri a unei filiale a ICR la Beijing?

Lilian Zamfiroiu: Colegii noștri din China sunt convins că vor aprecia România și vor dori să afle în continuare cât mai multe despre țara noastră. Îmi doresc, așadar, ca evenimentul organizat de noi în această toamnă să stimuleze interesul pentru România, pentru cultura română. Sper ca, de exemplu, cursurile de limba română de la ICR Beijing să fie un punct de atracție.
Așa cum bine ați remarcat, organizarea celei de-a șasea ediții a Dialogului Cultural Europa-China în preajma deschiderii Institutului Cultural Român de la Beijing este un prilej excelent de a vorbi despre acest eveniment important din viața Institutului Cultural Român. De altfel, viitoarea echipă de la ICR Beijing va fi prezentă la dialogul cultural Europa-China.

Reporter:  Unul dintre organizatorii întâlnirii de la București — EUNIC este un lider recunoscut în cooperarea culturală. Care este poziția României în cadrul acestei rețele europene?

Lilian Zamfiroiu: Modul de funcționare a EUNIC, inițiator al întâlnirii coordonate în acest an de ICR, se bazează în foarte mare măsură pe principiul echității și al reciprocității. România este reprezentată în EUNIC în 20 de clustere prin intermediul institutelor culturale românești din străinătate și în alte 11, prin intermediul ambasadelor și al misiunilor diplomatice. Institutul Cultural Român a deținut președinția rețelei EUNIC în perioada 2010-2011 prin domnul Horia-Roman Patapievici, președintele ICR de atunci. De altfel, tot din acea perioadă datează și angajamentul României de a găzdui, în anul 2014, a șasea ediție a Dialogului, angajament pe care, iată, îl onorăm cum se cuvine.
În prezent, doamna Irina Halina Cornișteanu, director al ICR Viena, reprezintă Institutul în grupurile de strategie ale EUNIC Global, iar directori ai reprezentanțelor ICR din străinătate au condus, în decursul timpului, clustere EUNIC și sunt implicați constant în activitatea acestora.

Reporter:  Ce ne puteți spune despre celălalt organizator — Academia Națională de Arte a Chinei (CNAA), care, începând cu anul 2008, acceptă studenți străini? Avem sau vom avea și noi studenți în China?

Lilian Zamfiroiu: Academia Națională de Arte a Chinei este un partener de durată al EUNIC, fiind implicată în proiect încă de la prima ediție, din 2008. Colaborarea ICR cu CNAA este excelentă, remarcându-se prin promptitudine și organizare. Avem deja studenți în China. Românii pot aplica la burse oferite de Guvernul chinez, urmare a unui acord de colaborare între Ministerul Educației din R. P. Chineză și Ministerul Educației din România, semnat în 2012. Acordul oferă un cadru juridic vizând intensificarea la toate nivelurile a schimburilor și cooperărilor bilaterale din domeniul învățământului.

Reporter: Alături de acțiunile de diplomație culturală, o dimensiune importantă a activității ICR vizează susținerea cooperării între artiștii și organizațiile culturale din România și omologii lor din străinătate. Din acest punct de vedere, concluziile întâlnirii EUNIC — China de la București se vor regăsi în activitatea instituției pe care o conduceți?

Lilian Zamfiroiu: Un eveniment de o asemenea amploare nu are cum să treacă fără urmări. Mă aștept, așa cum am spus, ca specialiștii europeni și chinezi să aibă un dialog reușit în cadrul căruia să analizeze provocările presupuse de crearea unor spații publice sustenabile în mediul urban, în contextul în care vorbim despre un complex proces de reinventare a habitatului. Sunt convins că unele idei vor ajunge să fie implementate, pentru că acesta este rolul oricărui dialog între specialiști: găsirea unor noi soluții. Pe de altă parte, cum arătam mai devreme, pentru noi este vorba despre o experiență cu atât mai oportună cu cât evenimentul are lor în contextul pregătirilor pentru deschiderea ICR Beijing.

e-Cultura.info/Autor: Daniel Popescu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.