Lovitură de teatru la Opera Naţională Bucureşti

Dirijorul Vlad Conta

Dirijorul Vlad Conta

Ca urmare a discuţiilor de astăzi, 8 aprilie, de la Ministerul Culturii, ministrul Vlad Alexandrescu l-a înlocuit pe directorul interimar numit luni, dirijorul Tiberiu Soare, cu Vlad Conta, un alt dirijor reputat. Lui Soare i s-a propus să accepte postul de director adjunct.

“În situaţia creată la Opera Naţionale din Bucureşti. I-am propus d-lui Johan Kobborg să ocupe un post nou creat de director artistic al baletului ONB”, a declarat ministrul Culturii Vlad Alexandrescu, pe contul de socializare.

Vlad Conta, născut pe 20 ianuarie 1954, la Arad, este un dirijor român-elveţian-canadian. În prezent, din 2001, este dirijor al Operei Naţionale Bucureşti. O dublă pregătire artistică – pian şi dirijat – urmată în Elveţia şi desăvârşită în Austria şi Italia, o carieră bogată începută la Monte Carlo, Geneva şi Torino, continuată peste ocean – în Canada şi SUA – şi nu în ultimul rând în România, un repertoriu variat reunind lucrări simfonice, opere, dar şi balet, format alături de prestigioase orchestre de pretutindeni, caracterizează în doar câteva cuvinte evoluţia dirijorului român Vladimir Vlad Conta.

Muzicianul şi-a început pregătirea în România (Liceul de Muzică “George Enescu” din Bucureşti), debutul său scenic desfăşurându-se la doar 13 ani, ca solist alături de Orchestra Naţională Radio, chiar sub bagheta tatălui său, celebrul dirijor român Iosif Conta. Premiile obţinute în cadrul numeroaselor competiţii de pian din Europa la care a participat i-au pregătit drumul către studiile superioare urmate la una dintre cele mai prestigioase academii de muzică europene: Conservatorul de muzică din Geneva (Elveţia). Au urmat două specializări care au completat studiile lui Vladimir Vlad Conta: la “Mozarteum” din Salzburg (Austria), sub îndrumarea pianistului şi dirijorului Carlo Zecchi şi la Academia Muzicală Chigiana din Siena (Italia), cu dirijorul italian Franco Ferrara.

Printre distincţiile care au fost atribuite artistului român se numără: cetăţenia de onoare a oraşului Fort Worth (Texas, SUA); medalia „A 125 – a Aniversare a Canadei” pentru merite culturale deosebite; premiul „Ludovic Spiess” oferit de Forumul Muzical Român (2011). Din anul 2012, Vladimir Vlad Conta este membru de onoare al Filarmonicii „Moldova” din Iaşi.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.