Lucian Dan Teodorovici - Premiul Literar al Europei Centrale

Lucian Dan Teodorovici – Premiul Literar al Europei Centrale

Dramaturgul Lucian Dan Teodorovici

Dramaturgul Lucian Dan Teodorovici

Dramaturgul Lucian Dan Teodorovici se numără printre finaliștii Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS (Polonia) – ediția 2015, cu romanul ”Matei Brunul”, informează un comunicat al editurii Polirom.

Ediția poloneză a romanului a apărut la Editurile Amaltea/ATUT, în traducerea Radoslawei Janowska-Lascăr, prilej cu care, în luna februarie a acestui an, autorul și-a întâlnit cititorii din Varșovia, Cracovia, Wroclaw, Poznan și Gdansk.

“Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS este unul din cele trei premii literare importante din Polonia, pe lângă Premiul NIKE și Premiul Literar GDYNIA (oferit de Primăria Orașului Gdynia)”, afirmă traducătoarea Radoslawa Janowska-Lascăr, citată în comunicat.

Gala de decernare a premiului — cea mai importantă distincție în domeniul creației de proză pentru un volum tradus în limba polonă — va avea loc în data de 17 octombrie 2015, la Wroclaw.

În competiție au fost înscrise 66 de romane, dintre care 14 au fost selectate, la începutul lunii august, în etapa semifinală.

Ceilalți șase scriitori selectați în etapa finală alături de Lucian Dan Teodorovici sunt Jacek Dehnel (Polonia), Andrzej Stasiuk (Polonia), Drago Jancar (Slovenia), Olga Tokarczuk (Polonia), Ziemowit Szczerek (Polonia) și Serhij Zadan (Ucraina), informează comunicatul citat.

Una dintre cele mai apreciate și mai elogiate apariții ale anului editorial 2011, “Matei Brunul” a fost distins cu Premiul literar “Augustin Frățilă”, Premiul revistei Observator cultural, Premiul Național de Proză al Ziarului de Iași, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu, Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din România și a fost desemnat “Cartea anului” de revista Contrafort.

CITEȘTE ȘI  Volumul "Bucureștiul meu" - 19 povești personale despre Capitală

“Matei Brunul” a mai apărut în Franța (Ga’a Editions/Actes Sud), Bulgaria (Paradox) și Ungaria (Libri Kiado) și va mai fi tradus și publicat în Turcia (Dedalus), Macedonia (Bata Press) și SUA (Dalkey Archive Press).

Lucian Dan Teodorovici  (n. 17 iunie 1975, la Rădăuți) este scriitor, regizor de teatru și scenarist de film și televiziune. Este coordonator al colecției “Ego. Proză” a Editurii Polirom și senior editor al săptămânalului Suplimentul de cultură.

Între 2002 și 2006, a fost redactor-șef al Editurii Polirom. A debutat ca regizor de teatru în 2013, cu spectacolul ”Prăpădul” (după un text de Attila Bartiș), la Teatrul Național din Iași. Tot în 2013, a pus în scenă la Ateneul Tătărași din Iași spectacolul “Sunt o babă comunistă”, o dramatizare după cartea semnată de Dan Lungu. Ca dramaturg, a fost selectat în volumul Antologia DramatIS (Editura Cartea Românească, 2008).

A mai publicat cărțile “Cu puțin timp înaintea coborârii extratereștrilor printre noi” (1999, 2005), “Lumea văzută printr-o gaură de mărimea unei țigări marijuana” (2000), “Circul nostru vă prezintă” (2002, 2007), “Atunci i-am ars două palme” (2004), “Celelalte povești de dragoste” (2009, 2013), “Matei Brunul” (2011, 2014), “Unu + unu (+ unu…). Niște comedii” (Cartea Românească, 2014).

Cărțile sale au fost traduse și publicate în SUA, Franța, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia și Turcia.

e-Cultura.info/Autor: Petronius Craiu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus