fbpx

                                                                             pictogramae

Lucian Romaşcanu își încheie mandatul la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

Lucian Romaşcanu

Lucian Romaşcanu

Lucian Romaşcanu, al 25-lea ministru al culturii post-decembrist, şi-a prezentat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, bilanţul activităţii în cele şapte luni de mandat.

Pornind de la constatarea că lipsa de continuitate în administrarea culturii este contraproductivă, Lucian Romaşcanu a precizat că predarea portofoliului către noul ministru, George Ivaşcu, se va face din mers, în acest sens cei doi urmând a se întâlni, în perioada următoare, cel puţin săptămânal, astfel încât să nu existe sincope în funcţionarea ministerului.

“A fost un mandat care a durat exact şapte luni, fiind al 25-lea ministru al Culturii. Domnul Ivaşcu are onoarea să fie al 26-lea. Dacă e ceva rău în toată chestiunea asta este lipsa de continuitate. Natural, politicul are dinamica lui şi nu putem să comentăm foarte mult aici, dar mai ales în zona culturală, unde e posibil să nu ştie toată lumea cât e de complex ministerul, lucrurile au nevoie de continuitate”, a declarat Romaşcanu la sediul MCIN, unde şi-a prezentat bilanţul activităţii ministeriale.

El a menţionat că a vorbit cu succesorul său la şefia MCIN, George Ivaşcu, şi au stabilit că vor avea întâlniri destul de dese, pentru a preda ştafeta ”exact cum se face la atletism, din alergare”. “Am vorbit cu succesorul meu şi o să avem întâlniri destul de dese pentru a face predarea ştafetei exact cum se face la atletism, din alergare, aşa, pentru că dacă e cineva s-o ia de la zero cu toate dosarele care sunt în lucru la minister ar dura destul de mult”, a spus fostul ministru.

În ceea ce priveşte Centenarul, Lucian Romaşcanu a susţinut că luni s-a reuşit finalizarea listei de proiecte finanţate de minister (2.042 de proiecte finanţate cu cei 150 milioane de lei pe care îi alocă Guvernul).

De asemenea, în privinţa Castelului Peleş, Romaşcanu a precizat că, “din păcate, nu poate beneficia de finanţare pentru reparaţii”.

“Am avut diverse discuţii cu reprezentanţii Familiei Regale. Există trei variante: să continuăm aşa şi nu e o soluţie pentru că nu există bani de reparaţii, indiferent cât s-ar negocia chiria respectivă la ce nevoie de investiţii are Peleşul nu vor putea ajunge banii respectivi; să preia Familia Regală şi administrarea muzeului şi asta este o soluţie pe care dânşii trebuie să şi-o calculeze şi să vadă dacă chiar pot să susţină un asemenea demers; şi a treia, pe care eu o consider cea mai bună pentru toată lumea, ar fi achiziţia Castelului Peleş de către statul român, (…) sigur, cu negocierea condiţiilor puse de Familia Regală”, a adăugat Romaşcanu.

Referindu-se la lucrarea ”Cuminţenia pământului”, expusă în prezent la Muzeul Naţional de Artă, fostul ministru al Culturii a opinat că nu există niciun fel de problemă în prelungirea contractului de comodat, după expirarea termenului în februarie, susţinând varianta unei “licitaţii astfel încât statul să îşi spună de la început suma pe care o poate plăti şi opera să fie validată de piaţă”.

Lucian Romaşcanu şi-a exprimat speranţa că săptămâna viitoare vor fi aprobate hotărârile de guvern pentru Europalia şi Sezonul Cultural Franco-Român, astfel încât echipele care se ocupă de organizare să fie plătite.

Totodată, el a amintit că în luna martie va exista o şedinţă a board-ului Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, unde România ar putea obţine necesarul finanţării consolidării şi reconfigurării Muzeului Naţional de Istorie a României şi refacerii şi aducerii la standarde moderne de acustică a Sălii Palatului.

Trimiterea spre UNESCO a dosarului privind Ansamblul Monumental Brâncuşi de la Târgu Jiu, achiziţia Vilei Florica, deschiderea “până în vară” a noii clădiri a Operetei, stabilirea ultimelor detalii legate de Târgul Internaţional de la Leipzig, unde România este ţară invitată de onoare, – au fost alte subiecte abordate de fostul ministru al Culturii.

“A fost un mandat scurt, dar intens şi îmi doresc foarte tare ca domnul George Ivaşcu să preia din mers ceea ce e de făcut şi să menţină viteza, pentru că echipa s-a obişnuit cu un anumit dinamism şi stil de lucru pe care ar fi păcat să-l pierdem. Am încredere că va face acest lucru. Este un om extrem de deschis şi, fiind aşa, îmi voi da şi eu toată contribuţia pentru ca lucrurile să meargă în continuare, pentru că inevitabil, după atâtea luni, te ataşezi şi de oameni şi de domeniu şi de lucrurile care se întâmplă”, a mai spus Lucian Romaşcanu.

În final, Romaşcanu a afirmat că Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale este unul dintre cele mai complexe şi mai dificile ministere, cu 92 de instituţii în subordine, 5.800 de angajaţi şi peste 6.000 de colaboratori.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer