fbpx

                                                                             pictogramae

Lucrările la Monumentului Marii Uniri ar putea începe la sfârșitul lunii

prof. univ. dr. Aurel Ardelean

prof. univ. dr. Aurel Ardelean

Lucrările de ridicare a Monumentului Marii Uniri ar putea începe la Arad, pe amplasamentul decis de Consiliul Local, până la sfârşitul lunii octombrie, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri (ARMMU) la Arad, preşedinte al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” Arad.

“În urmă cu câteva zile am fost la Bucureşti, la Ministerul Culturii, unde am discutat cu Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat în cadrul ministerului, pe probleme legate de Centenarul Marii Uniri. Acesta m-a informat că monumentul a fost recepţionat şi se găseşte depozitat în apropierea municipiului Călăraşi. Se pare însă că autorul monumentului, sculptorul Florin Codre, nu este de acord cu locul stabilit de municipalitate pentru amplasarea lucrării, adică în faţa Consiliului Judeţean Arad”, a declarat, miercuri, prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

Acesta a arătat că, din punct de vedere juridic, în baza contractului semnat cu autorul lucrării, Ministerul Culturii este în prezent proprietarul Monumentului Marii Uniri şi poate să-l oblige pe acesta să asigure asistenţa artistică în vederea înălţării monumentului.

“S-a apelat la Oficiul pentru Drepturi de Autor din cadrul Ministerului Culturii, iar din partea Consiliului Local Arad s-a solicitat eliberarea unui Certificat de Urbanism pentru a putea fi demarate lucrările de amplasare ale monumentului. Toate cheltuielile vor fi suportate de către Ministerul Culturii din fondurile primite în urma rectificării bugetare, urmând ca, ulterior, artistul să fie acţionat în instanţă pentru recuperarea sumelor”, a spus Ardelean.

În prima etapă a lucrărilor se va realiza fundaţia pe care va fi amplasat monumentul, în acest sens efectuându-se în prezent un studiu geotehnic pentru determinarea structurii terenului.

“Acest studiu se va finaliza până la sfârşitul lunii septembrie, după care proiectul va trebui să fie avizat de Inspecţia de Stat în Construcţii, iar apoi Ministerul Culturii va putea începe lucrările de amplasare a monumentului cu banii primiţi în urma rectificării bugetare”, a precizat Ardelean.

Dacă însă ministerul nu va primi aceşti bani pentru ridicarea monumentului, ARMMU Arad ar putea să lanseze o campanie de donaţii naţionale.

“Într-o fază următoare, CLM Arad va transfera terenul către Ministerul Culturii, urmând ca ministerul, la rândul său, să-l doneze Primăriei municipiului Arad după ce monumentul va fi înălţat pe locul stabilit, astfel ca acesta să devină proprietate a municipiului. Acest lucru se va putea realiza printr-un Protocol încheiat între Primăria municipiului Arad şi Ministerul Culturii, la care se lucrează în prezent. Dacă totul se va desfăşura normal, în cel mult o lună şi jumătate, sculptorul Florin Codre ar putea să înceapă lucrările de ridicare a monumentului pe amplasamentul sugerat de CLM Arad şi, respectiv montarea pieselor componente ale monumentului”, a mai spus prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

Acesta a menţionat că, având în vedere faptul că serbările Centenarului Marii Uniri sunt prelungite şi pentru anul viitor, dacă va exista o întârziere, “deşi nu se doreşte acest lucru, toată lumea speră ca, în prima parte a anului viitor, montarea monumentului să se finalizeze”.

e-Cultura.info / Autor: Ioan Weisl.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Descărcare logo site   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer