fbpx

                                                                                                                    pictogramae

“Comoara”, un film la fel de bun ca și numele său

Lungmetrajul

Lungmetrajul “Comoara”

Filmele regizorului român Corneliu Porumboiu au loc într-o lume complet dezamăgită, în România post-comunistă, iar atenția pe care el o acordă acestei lumi este măsurată și meticuloasă.

El favorizează scenele extinse, optează pentru cadre medii și lungi și mișcări minime ale camerei.

Mai degrabă decât să forțeze ceva să se întâmple, el se mulțumește să aștepte până când evenimente dramatice apar din excentricitățile și puzzle-urile comportamentului uman, scrie The New York Times într-o cronică la filmul “Comoara”, care rulează în cinematografele americane.

La debutul său, cu filmul “A fost sau n-a fost” (2006), premiat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes (cu Camera D’Or) și unul dintre filmele europene esențiale ale ultimului deceniu, scrie cotidianul american, Porumboiu a observat interacțiunile unui panel foarte greu de distins la o emisiune a unui post tv de provincie de comemorare a revoluției care a răsturnat dictatura lui Nicolae Ceaușescu.

Filmul este în același timp o comedie monotonă brutală și o anatomie devastatoare a moștenirii ambigue a revoluțiilor est-europene din 1989. Următoarea peliculă a lui Porumboiu, “Polițist, adjectiv” (2009), a prezentat o duplicitate similară, oferind atât o satiră uscată a condițiilor de muncă birocratice, cât și o critică furioasă a autoritarismului meschin care a persistat în România mult timp după dispariția comunismului.

“Comoara”, film inspirat de o legendă despre o comoară îngropată în curtea unei case, este ca o operă a unui văr din Balcani, nemaiîntâlnit demult, al lui Samuel Beckett (scriitor irlandez) — sumbră, stoică și saturată de o empatie exasperată, inflexibilă a personajelor sale ridicole.

Este, de asemenea, o subtilă, aproape ascunsă radiografie a sufletului european într-o perioadă de dificultăți economice persistente — o răfuială mai eficientă și mai rațională cu actuala criză de pe continent decât, să spunem, lungile și încurcatele “Arabian Nights” ale lui Miguel Gomez, chiar dacă aproape imediat se dovedește o anecdotă absurdă, o poveste modestă cu aerul unei legende urbane.

Mai vulnerabilă pentru competitori decât “The Hateful Eight” sau “The Force Awakens”, “Comoara”, ca și “A fost sau n-a fost ” și ‘Polițist, adjectiv “, răsplătește vizionarea repetată. Este un film amuzant și bogat în implicații nedeclarate.

Porumboiu, ca de obicei, face un joc lung, ținând spectatorii în priză cu spiritul său formal riguros până când oferă o serie de execuții narative și vizuale reușite la sfârșit.

Secvența finală, însoțită de un semnal muzical puțin probabil dar perfect, este un gest cinematografic uimitor, o declarație hilară îngrozitoare despre valorile moderne, starea lumii, natura umană și orice altceva. Acesta este un film la fel de bun ca și numele său.

e-Cultura.info/ Autor: Mariana Ionescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest