pictogramae

Lungmetrajul Pororoca în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Göteborg – VIDEO

Lungmetrajul Pororoca

Lungmetrajul Pororoca

Lungmetrajul “Pororoca”, cel mai recent lungmetraj al regizorului Constantin Popescu, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg, Suedia, care va avea loc în perioada 26 ianuarie – 5 februarie.

În România, filmul a fost lansat pe 19 ianuarie şi rulează, în prezent, în 20 de oraşe.

Filmul se numără printre cele 20 de titluri nominalizate la premiul pentru cel mai bun film internaţional, alături de pelicule precum “The Death of Stalin”, în regia lui Armando Iannucci, şi “Disobedience”, de Sebastián Lelio.

Acesta a fost lansat la nivel internaţional la Festivalul de la San Sebastian, acolo unde Bogdan Dumitrache a fost premiat cu trofeul pentru cel mai bun actor.

“Pororoca” va concura şi în secţiunea Voices a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam, alături de 25 de producţii din întreaga lume, ale unor regizori care “au o voce unică şi care prezintă condiţia umană dintr-un punct de vedere unic”.


SURSA. Youtube / Trailer Oficial


“Pororoca” spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) şi a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria, în vârstă de 5 ani, şi Ilie, în vârstă de 7 ani. Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.

“Filmul îşi propune să prezinte o situaţie dramatică des întâlnită, dispariţia unui copil. Modul în care ea afectează viaţa unui cuplu, cum îl erodează, cum îl descompune, în ultimă instanţă, în elementele de bază ce alcătuiesc sentimentele care ies la iveală în urma unei astfel de drame – vina, durerea, furia, deznădejdea. Ca şi modul în care cuplul încearcă să facă faţă unei astfel de încercări tulburătoare, în lipsa răspunsurilor de orice fel. Povestea se concentrează, încetul cu încetul, pe transformarea lui Bogdan şi pe modul în care acesta încearcă, obsesiv, să-şi găsească fetiţa sau măcar să afle ce s-a întâmplat cu ea”, spune regizorul Constantin Popescu.

“Pororoca” este denumirea unui fenomen care se petrece pe Amazon, când apele Oceanului Atlantic se năpustesc în sus pe fluviu şi râurile adiacente, formând valuri care pot atinge înălţimi de patru metri. Numele său provine din limba indigenă Tupi, tradus “răget puternic” sau “care poate distruge totul cu o furie intensă”.

Tudor Ionescu, personajul nostru – este într-un moment al vieţii lui în care viaţa s-a întors împotriva lui şi totul curge nefiresc, care pentru acest rol a lucrat cu un psiholog şi a trebuit să slăbească 10 kilograme în 5 săptămâni.

Lungmetrajul este o producţie Scharf Film, Irrévérence Films, susţinut de CNC România, Centre national du cinéma et de l’image animée, Aide aux Cinémas du Monde, Institut Français, cu sprijinul Eurimages.

Scenariul şi regia sunt semnate de Constantin Popescu. Din distribuţia filmului fac parte Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Adela Mărghidan, Ştefan Răuş, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Pârvu, Izabela Neamţu, Dragoş Olaru, Angel Popescu, Mircea Gheorghiu. Imaginea este semnată de Liviu Mărghidan, montajul – Corina Stavilă, sound design – Mihai Bogos.

Constantin Popescu a regizat scurtmetrajul “Porcul” din filmul-omnibus “Amintiri din epoca de aur” (2009). Primul său lungmetraj, “Portretul luptătorului la tinereţe” (2010), a participat la Berlinale Forum, iar cu al doilea, “Principii de viaţă” (2010), a fost prezent în secţiunea Zabaltegi, dedicată tinerilor regizori, a Festivalului de la San Sebastian.

Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg este cel mai mare eveniment de profil din ţările nordice şi a ajuns la cea de 41-a ediţie. Pe parcursul celor 11 zile de festival vor fi proiectate peste 450 de filme din aproximativ 80 de ţări.

e-cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Promo

cerbul de aur 2018 benner

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Descărcare logo site   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer