Managerul MNAR Călin Stegerean, contestat de specialişti ai muzeului

Directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), Călin Stegerean

Directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), Călin Stegerean

Directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), Călin Stegerean, contestat de o serie de specialişti ai instituţiei, afirmă că va proceda la cercetarea disciplinară a doi directori adjuncţi, Liviu Constantinescu şi Octav Boicescu, acuzându-i de afirmaţii false transmise public.

“În legătură cu scrisoarea publicată în presă de dl. Liviu Constantinescu şi dl. Octav Boicescu, directori adjuncţi, în data de 20 iunie 2017, comunicăm următoarele: La solicitarea conducerii Muzeului Naţional de Artă al României cei doi directori adjuncţi nu au putut proba cu documente afirmaţiile făcute în presă referitoare la expoziţiile din programul anului 2016 şi la participarea muzeului cu lucrările Getei Brătescu la Bienala de la Veneţia. În fapt, nici una din expoziţiile deschise în anul 2016 nu a fost inclusă în programul minimal al anului 2015, aşa cum au afirmat cei doi directori”, precizează Călin Stegerean, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, “participarea cu lucrări ale Muzeului Naţional de Artă al României la Bienala de la Veneţia s-a făcut în baza unui parteneriat cu Asociaţia Salonul de Proiecte care a inclus şi participarea la concursul organizat de Ministerul Culturii şi prezentarea expoziţiei Geta Brătescu la Muzeul Naţional de Artă al României în cursul anului 2018. În consecinţă nu a fost vorba de un simplu împrumut aşa cum au afirmat cei doi directori adjuncţi”.

“În baza afirmaţiilor false transmise public de către cei doi directori adjuncţi se va proceda la cercetarea lor disciplinară”, se mai arată în comunicatul semnat de Călin Stegerean.

Cei doi directori ai instituţiei muzeale precizau în iunie că trei expoziţii – ‘Peisaje franceze’, ‘Artă pentru popor?’ şi ‘Anatomia restaurării’ – au fost pregătite cu mult înainte de mandatul lui Stegerean, proiectele respective figurând în planul expoziţional minimal al MNAR din 2015 şi fiind realizate exclusiv prin eforturile curatorilor şi echipelor MNAR. În cazul participării cu lucrări ale MNAR la Bienala de la Veneţia, aceştia susţineau că ”muzeul a fost doar un împrumutător (mai puţin de o treime din totalul lucrărilor expuse) alături de MNAC, Galeria Ivan şi artista însăşi”.

Actualul manager al MNAR, Călin Stegerean, a contestat în iunie rezultatele evaluării manageriale a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţional (MCIN) pentru perioada iunie-decembrie 2016, la care a obţinut nota 6,25, pe care a apreciat-o drept “nelegală”.

În urma reluării procedurii de evaluare, o nouă comisie a ministerului din care au făcut Alexandru Oprean, secretar de stat în Ministerul Culturii, Ştefan Anghel, directorul Muzeului Astra Sibiu şi criticul de artă Pavel Şuşară, a evaluat activitatea managerului MNAR în perioada iulie-decembrie 2016.

“Concluzia lor a fost că MNAR se află pe o direcţie care nu este conformă cu statutul său de muzeu naţional”, afirmă Călin Stegerean într-o scrisoare deschisă dată publicităţii luni. El susţine că poziţia exprimată de comisia de evaluare este una “neprincipială, neprofesionistă” care ar “face un deserviciu major culturii din România”.

Potrivit MCIN, luni Stegerean a depus la minister o contestaţie în legătură cu această a doua evaluare.

Marţi, mai mulţi specialişti din cadrul instituţiei au dat publicităţii o scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, în care contestă afirmaţiile actualului manager al MNAR, subliniind că ei “nu se află într-o poziţie antagonică cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale ci, dimpotrivă, într-o poziţie perfect concordantă”. Totodată aceştia menţionează că “relaţia cu domnul Stegerean, de-a lungul acestui an de mandat, a fost în general tensionată, marcată de numeroase disensiuni şi dificultăţi de comunicare”.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.