Mănăstirea Dragomirna premiu UE pentru restaurare și conservare

Mănăstirea Dragomirna premiu UE pentru restaurare și conservare

Mănăstirea Dragomirna premiu UE pentru restaurare și conservare

Președintele Consiliului Județean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a anunțat, că Mănăstirea Dragomirna a primit un premiu important pentru conservarea patrimoniului în cadrul unui concurs european desfășurat la Viena, referitor la lucrarea de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea.

”Am câștigat la categoria conservare. La Dragomirna s-a premiat restaurarea frescelor din secolul al XVII-lea. Lucrul acesta ne face să fim foarte mândri”, a spus Nechifor, adăugând că sunt și alte mănăstiri cu care se mândrește. ”Se demonstrează că și prin Mănăstirea Dargomirna, care nu poate fi parte a patrimoniului UNESCO, Suceava face parte dintr-o categorie selectă, alături de Italia și Spania”, a spus Nechifor.

El a precizat că suma pe care mănăstirea o primește ca urmare a acestui premiu este de 10.000 de euro, o sumă nu foarte mare în opinia lui, dar cu un important simbol, mai ales că Dragomirna a fost obiectivul cel mai votat de europeni.

Comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Adroulla Vassiliou, precum și tenorul Pacido Domingo, președintele Europa Nostra, au înmânat, luni, 5 mai, în cadrul unei ceremonii organizate la Viena, Premiile Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural/Premiile Europa Nostra acodate unui număr de 27 de concurenți. Șase dintre aceștia au fost distinși și cu Marele Premiu, iar unul cu Premiului publicului, acordat în urma unui vot online.

La categoria ”Conservare” au câștigat trei proiecte, respectiv cel de conservare a arhitecturii tradiționale a Caselor Walser în Alagna Valsesia (Italia), cel de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea de la Biserica Dragomirna, județul Suceava (România) și programul de conservare pentru cooperativele vinicole din Catalonia (Spania).

La categoria ”Cercetare” a fost distins cu Marele Premiu un proiect de cercetare cu privire la construcția romană cu arce de boltă, din Peloponez (Grecia), în timp ce la categoria ”Contribuții exemplare” a fost distinsă Asociația de patrimoniu ”Kempens Landscape” din Putte (Belgia).

La Mănăstirea Dragomirna s-a restaurat și conservat o suprafață murală de aproximativ 900 de metri. Din echipa de conservare care a lucrat in situ au făcut parte 50 de profesioniști și studenți din diferite țări, sub conducerea unui expert român. Restauratorii au urmărit și respectat tehnicile originale, folosind materiale naturale, tradiționale și reversibile, iar patina originală și starea de spirit transmisă de aceste fresce unice din secolul al XVII-lea au fost conservate.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer