Mănăstirea “Sf.Maria” Techirghiol

Mănăstirea Sfânta Maria Teghirghiol constanta

Mănăstirea Sfânta Maria Teghirghiol

Istoria așezământului de la malul Mării Negre, cum mai este denumită mănăstirea, începe în 1928, când primul patriarh al României, Miron Cristea, a cumpărat în stațiunea balneară Techirghiol o vilă cu 16 camere, înființând un sanatoriu preoțesc pentru clerul din întreaga țară, potrivit prezentării de pe site-ul oficial al sfântului locaș.

Mai târziu, patriarhul Justinian, încercând să salveze printre altele și sanatoriul de la Techirghiol în timpul regimului comunist, a adus aici o bisericuță de lemn, înființând un schit de maici și făcând din sanatoriu o anexă a schitului.

Astfel, în 1951, a adus la Techirghiol o biserică construită de către obștea sătească din satul Maiorești, județul Mureș, în secolul al XVIII-lea. Bisericuța cu hramul “Sf. Apostoli Petru și Pavel” a fost mutată în 1934 de către regele Carol al II-lea la Castelul Pelișor de la Sinaia, unde însă, după instaurarea comunismului, a rămas în paragină, până când patriarhul Justinian a adus-o și a restaurat-o la Techirghiol.

Planul bisericii a fost, inițial, dreptunghiular, cu partea de vest poligonală cu trei laturi și absida altarului, decroșată, poligonală cu cinci laturi. După transportarea ei la Techirghiol, restauratorii au adăugat un pridvor sculptat și un turn de clopote cu foișor. Pereții bisericii sunt alcătuiți din bârne de stejar suprapuse orizontal și îmbinate printr-o tehnică specifică lăcașurilor de lemn din Transilvania numită “coadă de rândunică”, iar în unele locuri prin cuie de lemn.

Întregul ansamblu este împrejmuit de un brâu median cu aspect de funie împletită, simbol al comuniunii sau o modalitate de delimitare simbolică a spațiului sacru, se arată în istoricul mănăstirii de pe site-ul citat.

Foișorul clopotniței este ornat cu motive geometrice și cruci pe fiecare din cele patru laturi. Pridvorul adăugat ulterior, pe lângă ornamente populare de felul celor amintite, prezintă un profil de maică și unul de călugăr despărțite de o cruce, sculptate în colțul din partea de vest. Edificiul a fost supraînălțat pe un postament de piatră de Techirghiol, astfel fiind pus și mai bine în valoare.

Pictura s-a realizat în mai multe etape de diverși zugravi din zonă. Biserica de la Techirghiol este una din puținele biserici de lemn care și-a păstrat integral pictura.

Între anii 1965-1967, patriarhul Justinian a inițiat lucrări de renovare și de extindere a căminului (s-a lărgit și supraetajat aripa dreaptă), iar între anii 1975-1977 s-a construit aripa stângă a complexului și partea perpendiculară care unește cele două aripi, dând complexului aspectul tradițional al mănăstirilor (mai ales al celor brâncovenești) — de careu deschis.

Pentru protejarea bisericuței și pentru faptul că a devenit neîncăpătoare pentru obștea monahală și credincioșii care participă la slujbe, în anul 2000 patriarhul Teoctist a pus crucea pentru construirea unei noi biserici de zid cu același hram: “Adormirea Maicii Domnului”.

Lucrările de construcție au început în anul 2003, iar în anul 2009, patriarhul Daniel a sfințit Paraclisul cu hramul “Sf. Pantelimon” de la demisolul noii biserici, unde, în prezent, se desfășoare slujbele religioase.

În incinta mănăstirii se află și fântâna cu statuia Sfântului Pantelimon, sculptată în bronz de Ion Jalea și adusă de patriarhul Justinian de la Spitalul “Sf. Pantelimon” din București.

Fantana sf Pantelimon teghirghiol

Fantana sf Pantelimon

De asemenea, aici se află mormântul părintelui Arsenie Papacioc, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ai Ortodoxiei.

Părintele arhimandrit Arsenie Papacioc s-a născut în anul 1914, pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Din anul 1976, a fost duhovnicul Mănăstirii ”Sfânta Maria” din Techirghiol, a cărei obște a păstorit-o până la trecerea la cele veșnice, la 19 iulie 2011.

Arsenie Papacioc a trecut prin pușcăriile comuniste, unde a pătimit alături de părintele Iustin Pârvu, de Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu. A stat în pustie cu părintele arhimandrit Ilie Cleopa. A fost arestat în vara anului 1958, pentru că făcea parte din grupul ”Rugul Aprins”. Condamnat la 20 de ani de muncă silnică la închisoarea Aiud, a fost grațiat în 1964.

În prezent, mănăstirea are 37 de viețuitoare care îmbină rugăciunea cu diverse activități gospodărești și artistice.

Din 1 februarie 2008, din inițiativa și cu binecuvântarea patriarhului Daniel, fosta Casă de odihnă a clerului de la Techirghiol a devenit Centrul Social Pastoral “Sf. Maria” Techirghiol. Acesta este organizat ca subunitate a Patriarhiei Române, având statut de stavropighie patriarhală.

Baza de tratament “Sf.Pantelimon” din cadrul Centrului Social-Pastoral “Sf. Maria”, a fost deschisă în anul 2000, fiind dotată și modernizată între anii 2007 — 2009 cu aparatura medicală de ultimă generație și deservită de personal medical calificat. Principalele elemente folosite în tratarea pacienților sunt apa sărată și nămolul terapeutic extrase din lacul Techirghiol.

Pentru orașul Techirghiol, stațiune balneoclimaterică, Centrul Social-Pastoral “Sf. Maria” reprezintă unul dintre obiectivele principale de atracție: din punct de vedere turistic prin arhitectură, din punct de vedere medical prin tratament, iar din punct de vedere spiritual prin slujbele și rugăciunile oficiate aici, avându-l ca rugător din cer pe părintele arhimandrit Arsenie Papacioc, se precizează pe site-ul așezământului.

e-Cultura.info/Mariana Zbora-Ciurel

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.