fbpx

Manifestări literare ale germanilor din România, au loc la Reșița

Zilele literaturii germane la Resita

Zilele literaturii germane la Resita

Deschiderea oficială a celei mai importante manifestări literare a germanilor din România a avut loc în capitala Banatului Montan, la Reşiţa, la eveniment participând un număr record de invitaţi din România şi alte patru ţări.

“Manifestarea a ajuns la cea de-a XXIX-a ediţie a Zilelor Literaturii Germane, la Reşiţa, cea mai importantă manifestare literară a germanilor din România. Anul acesta vor fi prezenţi la aceste manifestări un număr record de participanţi, peste 30, din România, Germania, Austria, Slovenia şi Ungaria. Astfel, în aceste zile, Reşiţa va deveni capitala culturală şi literară a etniei germane din România”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla.

Cu acest prilej, la Reşiţa a fost lansat un nou volum dedicat Patrimoniului preindustrial şi industrial al României, avându-l ca autor pe Volker Wollman. De această dată în paginile volumului Volker Wollmann a abordat cinematografia românească şi telecomunicaţiile. Autorul spune că după 90 patrimoniul din industria cinematecii aproape că a dispărut, însă un caz aparte în care instrumentarul şi tehnica se mai păstrează este chiar în Caraş-Severin, unde în cabina proiecţionistului fostului Cinematograf “23 august” a fost creat un muzeu dedicat cinematografului şi mişcării cineamatorilor.

De asemenea, la Biblioteca Germană “Alexander Tietz” din Reşiţa au loc prezentări de carte, lecturi ale mai multor autori, prezentări de noi apariţii editoriale, precum şi o prelegere privind rolul lui Adam Muller-Guttenbrunn în calitatea sa de prim director al Kaiserjubilaums – Stadttheater.

Manifestarea se va încheia pe data de 14 aprilie, fiind organizată de Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa şi Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Secretariatul General al Guvernului României / Departamentul Pentru Relaţii Interetnice, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Biblioteca Judeţeană “Paul Iorgovici” Caraş-Severin, Teatrul de Vest, Colegiul Naţional “Diaconovici – Tietz” şi Asociaţia Culturală Reşiţa Română.

e-Cultura.info / Autor: Paula Neamţu.


Share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2021 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.