fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Manifestări literare ale germanilor din România, au loc la Reșița

Zilele literaturii germane la Resita

Zilele literaturii germane la Resita

Deschiderea oficială a celei mai importante manifestări literare a germanilor din România a avut loc în capitala Banatului Montan, la Reşiţa, la eveniment participând un număr record de invitaţi din România şi alte patru ţări.

“Manifestarea a ajuns la cea de-a XXIX-a ediţie a Zilelor Literaturii Germane, la Reşiţa, cea mai importantă manifestare literară a germanilor din România. Anul acesta vor fi prezenţi la aceste manifestări un număr record de participanţi, peste 30, din România, Germania, Austria, Slovenia şi Ungaria. Astfel, în aceste zile, Reşiţa va deveni capitala culturală şi literară a etniei germane din România”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla.

Cu acest prilej, la Reşiţa a fost lansat un nou volum dedicat Patrimoniului preindustrial şi industrial al României, avându-l ca autor pe Volker Wollman. De această dată în paginile volumului Volker Wollmann a abordat cinematografia românească şi telecomunicaţiile. Autorul spune că după 90 patrimoniul din industria cinematecii aproape că a dispărut, însă un caz aparte în care instrumentarul şi tehnica se mai păstrează este chiar în Caraş-Severin, unde în cabina proiecţionistului fostului Cinematograf “23 august” a fost creat un muzeu dedicat cinematografului şi mişcării cineamatorilor.

De asemenea, la Biblioteca Germană “Alexander Tietz” din Reşiţa au loc prezentări de carte, lecturi ale mai multor autori, prezentări de noi apariţii editoriale, precum şi o prelegere privind rolul lui Adam Muller-Guttenbrunn în calitatea sa de prim director al Kaiserjubilaums – Stadttheater.

Manifestarea se va încheia pe data de 14 aprilie, fiind organizată de Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa şi Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Secretariatul General al Guvernului României / Departamentul Pentru Relaţii Interetnice, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Biblioteca Judeţeană “Paul Iorgovici” Caraş-Severin, Teatrul de Vest, Colegiul Naţional “Diaconovici – Tietz” şi Asociaţia Culturală Reşiţa Română.

e-Cultura.info / Autor: Paula Neamţu.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest