fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Marea Unire, sărbătorită în Aula Academiei Române

Academia Română

Academia Română

O sesiune științifică solemnă dedicată Marii Uniri de la 1918, în care a fost rememorat efortul comun pentru atingerea acestui obiectiv, s-a desfășurat vineri în Aula Academiei Române.

Președintele Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad, a evocat în discursul său rolul de “for promotor și luptător pentru unitate națională” al Academiei, în urmă cu mai bine de 96 de ani, prin intermediul unor mari personalități precum Gheorghe Barițiu, Alexandru Papiu Ilarian, Onisifor Ghibu, Pantelimon Halipa, Iuliu Hossu ș.a.

În prelegerea sa, episcopul Mihai Frățilă, eparh al Episcopiei Greco-Catolice București, a elogiat personalitatea “omului de discernământ și de mare ținută morală” care a fost Iuliu Hossu, cel care a dat citire la 1 Decembrie 1918 Declarației de Unire de la Alba-Iulia în fața celor peste 100.000 de participanți.

“Biserica a sprijinit Marea Unire prin rugăciune, prin exemplul personal, prin învățământ, a subliniat patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj adresat celor prezenți, transmis la eveniment de consilierul patriarhal pr. Florin Șerbănescu.

Președintele Academiei din Republica Moldova, acad. Gheorghe Duca, a conferențiat despre “Marea Unire din 1918 și consecințele ei pentru dezvoltarea științei și culturii în Basarabia”, în timp ce acad. Dan Berindei, președinte de onoare al Secției de Științe Istorice și Arheologie a Academiei, a vorbit despre împlinirile și urmările Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

CITEȘTE ȘI  Procedura de includere în Patrimoniul UNESCO a Roşiei Montane reluată

Importanța istorică a evenimentului de la 1 Decembrie 1918 a fost pusă în evidență în alocuțiunile susținute, printre alții, de: rectorul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, acad. Ioan-Aurel Pop, directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, care a trecut în revistă premisele Unirii Transilvaniei cu România, prof. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române; prof. Dumitru Acu, președintele Asociației ASTRA.

Românii sărbătoresc luni 96 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, dată istorică de referință pentru țară, care a încununat năzuința lor de secole și a fost consacrată, după 1989, ca Zi Națională a României.

e-Cultura.info/Autor: Daniel Popescu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest