fbpx

                                                                             pictogramae

Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP a fost câștigat de actorul Alexandru Voicu

Actorul Alexandru Voicu

Actorul Alexandru Voicu

Premiul “Ștefan Iordache”, Marele Premiu al Galei Tânărului Actor – HOP, a fost acordat actorului Alexandru Voicu, în vârstă de 23 de ani, absolvent în 2015 al UNATC, la clasa conf. univ. dr. Doru Ana.

Alexandru Voicu a prezentat la proba individuală monologul “Marele mecanism”, adaptare după “Hamlet” de William Shakespeare.

Premiul i-a fost înmânat de președintele UNITER și directorul general al Teatrului Național “I.L. Caragiale” din București, actorul Ion Caramitru.

Sora lui Ștefan Iordache, Ileana, i-a oferit lui Alexandru Voicu și volumul “Regele scamator — Ștefan Iordache”, scris de Ludmila Patlanjoglu.

“Mulțumesc pentru cinste și încredere. Sper să nu dezamăgesc”, a spus Alexandru Voicu.

Marele Premiu al Galei, Premiul “Ștefan Iordache”, se acordă în memoria marelui artist, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediții ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment și al susținerii tinerilor la început de carieră. Dacă inițial, începând cu ediția 2009, acesta a fost acordat pentru cel mai bun actor la secțiunea individual, începând din anul 2013, organizatorii Galei au decis ca Premiul “Ștefan Iordache” să devină Marele Premiu al Galei.

Alexandru Voicu a mai câștigat și Premiul “1/10 pentru FILM la TIFF”, distincție prin care regizorul și producătorul de film Tudor Giurgiu acordă unuia dintre concurenții Galei HOP șansa de a face parte din programul “10 pentru FILM la TIFF”, precum și Premiul “Vox Maris”, oferit de gazda galei, care constă într-un sejur de o săptămână în cadrul complexului în stagiunea estivală viitoare.

“Dacă am avut o experiență extraordinară în aceste zile să știți că a fost această senzație că nebunia e contagioasă. Ați făcut gestul de a fi prezenți lângă tinerii noștri colegi. Este un lucru foarte important, credeți-mă. Este singurul lucru pe care-l putem face pentru ei, să ne simtă alături. Vreau să le mulțumesc tinerilor actori pentru curajul, pentru efortul imens și pentru că ne dau speranța că tot acest efort din jurul lor nu este de prisos”, a declarat directorul artistic al Galei HOP, Miklos Bacs, la festivitatea de premiere.

“Vă urez baftă din suflet și să nu pierdeți emoția pe care, dacă știți cum să o folosiți, poate deveni o veritabilă armă”, le-a transmis regizorul Felix Alexa tinerilor, în momentul în care a urcat pe scenă pentru a înmâna premiul pentru cea mai bună actriță.

Premiul pentru cea mai bună actriță la secțiunea individual i-a fost acordat actriței Alina Laura Rotaru, absolventă a UNATC București, la clasa prof. univ. dr. Valeria Sitaru, promoția 2012.

La categoria Cel mai bun actor, distincția i-a revenit tânărului Andrei Radu, în vârstă de 27 de ani, din București, absolvent UNATC, la clasa conf. univ. dr. Doru Ana, promoția 2015.

Premiul “Cornel Todea” pentru cea mai bună trupă de actori, distincție susținută începând cu ediția a XVI-a de familia Todea, a fost oferit trupei care a interpretat spectacolul “Lorenzo” cu o distribuție formată din Daniel Chirilă, Loredana Cosovanu și Tiberiu Enache.

Premiul “Sică Alexandrescu”, premiul special al juriului, a fost câștigat de actrița Raluca Marina Radu, în vârstă de 25 de ani, absolventă a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, la clasa conf. univ. dr. Miriam Cuibus, promoția 2015. Ea a primit cuțitul de corespondență al lui Sică Alexandrescu — Trofeul — de la Cătălina Bălălău, câștigătoarea de la ediția precedentă, și îl va oferi, la rândul ei, laureatului de anul viitor.

Premiul pentru prestanță și rostire scenică, acordat de actrița Dorin Lazăr, i-a fost acordat actorului Ștefan Pavel, în vârstă de 26 de ani, din Buzău, absolvent al UNATC, la clasa conf. univ. dr. Doru Ana, promoția 2012.

În cadrul galei au fost acordate și premiile publicului, pentru Cea mai bună actriță și Cel mai bun actor. Dacă la categoria Cel mai bun actor câștigător a fost Andrei Radu, același care a câștigat și premiul oferit de juriu la aceeași categorie, premiul oferit de public pentru cea mai bună actriță a fost câștigat de Cristina Juncu, în vârstă de 23 de ani, din București, absolventă UNATC la clasa conf. univ. dr. Doru Ana, promoția 2015.

Premiul publicului pentru cel mai bun spectacol a fost acordat trupei care a interpretat spectacolul http://error500, regia Vlad Trifaș, cu Bogdan Florea, Lucian Ionescu, Cosmin Teodor Pană, Lavinia Pele și Andrei Radu.

Ultimul premiu al serii a fost anunțat de președintele UNITER și constă într-o invitație, făcută de actorul Mircea Diaconu tuturor celor 10 câștigători ai Galei, de a merge la Bruxelles, la festivalul Eurocultura.

Pentru înmânarea premiilor au fost invitați actorii Mariana Mihuț, Dorina Chiriac, Andreea Gavriliu, regizorii Lia Bugnar și Felix Alexa, dar și doi dintre câștigătorii de la ediția din 2015 — Nicholas Cațianis și Cătălina Bălălău.

La finalul festivității de premiere toți participanții la Gala HOP, concurenți, membrii juriului și publicul prezent în sală, au fost invitați pe malul mării pentru a aprinde și lansa câte un lampion pe care fiecare a scris citatul din Shakespeare care a considerat ca îl reprezintă.

Juriul ediției din acest an i-a avut în componență pe actorii Victor Rebengiuc, Dorina Chiriac și Ofelia Popii și regizorii Andrei și Andreea Grosu.

Prezentatorul Galei HOP a fost actorul Alexandru Bogdan.

A XIX-a ediții a Galei Tânărului Actor, al cărei director artistic este profesorul Radu Afrim, s-a desfășurat în perioada 5-8 septembrie la Vox Maris Grand Resort din Costinești.

Gala Tânărului Actor — HOP este un program permanent al UNITER, singular în peisajul festivalier autohton, și are ca scop promovarea și lansarea tinerilor absolvenți din învățământul superior artistic de stat și particular.

Evenimentul este organizat de UNITER și Vox Maris Grand Resort Costinești, iar coorganizator este Ministerul Culturi.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer